Млекопроизводителите в ЕС се вдигнаха на всеобща стачка

Стачка на германските млекопроизводители започна да се разраства и да обхваща целия Европейски съюз, след като техни колеги от Австрия, Швейцария, Холандия и Франция се присъединиха към протестите, съобщава EUobserver.com.
Германските фермери започнаха протеста си във вторник (26.05.08) поради ниските изкупни цени на млякото. 95% от членовете на Асоциацията на германските млекопроизводители (BDM) участват в протеста. Супермаркетите в Германия вече съобщават за недостиг на мляко, след като вследствие на протеста се появи свръхтърсене сред потребителите.
Млекопроизводителите в цяла Европа подкрепиха германските си колеги, като австрийският съюз на млекарите подкани своите членове да орежат с 50% доставките за търговската мрежа. 60% от фермерите в Холандия вече буквално напояват нивите си с мляко.
Исканията на всички млекопроизводители са да получават 43 евроцента за литър мляко, а не сегашните 28-34 евроцента, които се дават за млякото в ЕС. Фермерите са недоволни, че откакто цената на петрола расте главоломно, големите търговски вериги непрекъснато свалят изкупната цена.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *