Млечният ни сектор е в голяма криза

Млечният сектор у нас е в криза, тази криза не е само в България, но и в ЕС, това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ.

Производството на сурово мляко се увеличава не само в рамките на съюза, но и в световен мащаб. Има спад на потребление и търсене. При това свръх производство има повече мляко и цените все повече падат, така че фермерите продължават да губят, обясни Танева.

Установени са пропуски в някои предприятия от началото на проверките в мандрите, но те няма да променят пазарните нива на цените, каза Десислава Танева.

Има влагане на суровина с произход от ЕС, а това поставя нашите млекопроизводители в затруднено положение, допълни тя.

Масовите проверки в мандрите в страната започнаха на 8-ми март. Ще бъдат инспектирани всички обекти по списък. Мярката идва след настояване на млекопроизводители, които заплашват с национален протест, ако не бъдат увеличени изкупните цени на млякото и не се проверява вносът на суровините, с които работят мандрите.

Проверките на мандрите в страната са в рамките на план за контрола на качеството на продукта, обясни Танева.

От всички ферми, които произвеждат сурово мляко, в рамките на 2 месеца и половина ще бъдат взети проби – и съгласно тези проби, където има отклонения, ще дадем 3 месеца срок да се вмъкнат в критерия за качествата, каза тя.

Танева открои, че ще има и втори тип проверки, които ще са финансови, за да се предотвратят, където има, нарушенията относно укриването на данъци.Така ще елиминираме разликите и ще поставим под регламент продажбите на млякото.

Тези проверки ще са внезапни, допълни земеделският министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *