Мляко и сирене с растителни мазнини вече с нови имена

София /КРОСС/ От днес се забранява наименованието „млечен“ за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък. До тази дата преработвателите трябва да си сменят етикетите и да измислят друго наименование на такива продукти.
Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като „деликатес“, „продукт“ или др. Досега те можеха да се наричат „млечни“, но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти“ – сирене, кисело мляко и др.
Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието „млечни продукти“. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко – до 25%.
Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение – от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието. Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на количествата.
Месните продукти също ще бъдат ясно регламентирани, обеща земеделският министър Мирослав Найденов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *