Много коли харчат повече гориво от обявеното от производителите

Много коли изразходват значително повече гориво, отколкото показват данните, предоставени от производителите. Това сочи изследване на германското сп. „Ауто билд“, цитирано от ДПА.

Една от най-големите разлики бе открита при хибридния модел Lexus RX 400h (Лексъс Ер Екс 400 ейч). Вестникът твърди, че потреблението на гориво при всекидневната употреба на автомобила, модел SUV, е с 48 на сто по-високо от посочените от производителя 8,1 л./100 км. При изследването е била отчетена консумация на гориво от 12,0 литра.

Друг автомобил, Focus C-Max (Фокус Си-Макс) с 1,6 литров дизелов двигател с директно впръскване, има потребление на гориво от 6,7 литра спрямо 4,9 литра, посочени от Ford (Форд). Това е увеличение с 37 процента. Реалното потребление на хибридния модел Honda Civic (Хонда Сивик) е било в размер 6,6 литра вместо 4,4 литра, официално посочени от производителя.

Според информация на „Ауто билд“ по-голямата част от автомобилните компании съставят данните си при тестове в лабораторни условия, които са нереалистични, тъй като фактори, като ниското налягане на гумите и технически грешки не се вземат предвид.

За разлика от другите автомобили BMW M5 (Бе Ем Ве Ем 5) изразходва 15,2 литра на 100 км., което е близо до посочените от компанията 14,8 литра. Фолксваген Фокс с 1,4 литров турбодизелов двигател с директно впръскване на горивото изразходва 5,2 литра на 100 км. спрямо 4,9 литра, които компанията предварително е посочила като разход. При тези автомобили разликата с официалните данни не е значителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *