Много общини ще разгледат евентуална промяна на местните данъци и такси

В Смолян ще бъде обсъдeно предложение за намаляване на част от тях. Ако промените бъдат приети, през 2012 г. жителите на областния град ще плащат около 15% по-нисък данък „сгради“ за разлика от данъците в Пампорово. Заложено е и намаляване на данъчните задължения върху превозните средства.
По-висока такса смет ще плащат жителите на община Разград . В областния град налогът за жилищните имоти е увеличен от 2 на 2,7 промила върху данъчната оценка, а в селата – между 2,5 и 6 промила. Общинската управа обоснова увеличението с промени в законодателството, с които ежегодно ще се увеличава размерът на средствата, които общините трябва да внасят във фонд, предназначен да обезпечи следекспоатационните дейности на закритите депа за битови отпадъци. За бизнеса са предвидени облекчения от такса „смет”, която остава 6.5 промила, ако инвестират в енергийна ефективност на сградния фонд.
Във Варна местните данъци и общинските такси няма да бъдат променени през 2012 г., увериха от общинска администрация.
В община Троян собствениците на автомобили ще плащат по-нисък данък от догодина. Според кмета Донка Михайлова, в общинската хазна ще влязат със 60 000 лева по-малко, но те ще бъдат компенсирани от по-добра събираемост, тъй като досега местните често са регистрирали автомобилите си в други градове, където е по-евтино.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *