Много университети, лошо образование

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Университетите се борят за финансово оцеляване

Десет години след Болонския процес за общото университетско пространство равносметката в България не е положителна. Докато студентите ентусиазирано ползват новите възможности, висшите училища се борят за оцеляване.

Университетската среда в България се е променила много през последните години. В миналото образователните институции до голяма степен са били изолирани от интелектуалния обмен със Запада. Днес благодарение на Болонския процес българските студенти имат право да посещават университети в цяла Европа. Те могат да следват в Германия, Франция или Италия, защото проспектите вече са уеднаквени, същото важи и за дипломите за степените бакалавър, магистър и доктор.
Смесена равносметка на Болонския процес
Българските студенти с ентусиазъм се възползват от възможностите за следване в чужбина. От това обаче страдат българските университети. Общо 51 висши учебни заведения се борят за финансовото си оцеляване и имиджа си. Всъщност броят на университетите е прекалено голям за такава малка страна. При това едва 20 процента от населението е с висше образование.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Все повече българи следват в чужди университети
Въпреки големият брой на университетите, качеството на образованието е ниско. Това е щекотливото наследство от комунистическата ера и буксуващия процес на модернизация на образователната система, който едва от няколко години започва да бележи известен напредък. Факт, който не радва министъра на образованието Сергей Игнатов:
„В момента конкурентната среда става много тежка. Нашите университети се конкурират не един с друг, а с европейските. И понеже цената на обучение там е почти същата като в страната, много е трудно вече да задържиш младия човек, да го привлечеш в своя университет, вместо, да речем, той да отиде да следва в Германия. Висшето образование, както и цялото образование освен всичко друго е и бизнес. За да можеш да просъществуваш, трябва да имаш тези студенти. Тук ще бъде най-тежката битка.“
Има много програми за обмен на студенти между български и чуждестранни университети. Българските студенти имат възможността да се дипломират едновременно в родината си и в чужбина. И без това много специалности в България вече се преподават само на английски, немски или френски език.
Местните университети – неконкурентноспособни
„Ние сега се намираме в много интересна ситуация. Има мобилност на студенти от български към европейски университети и почти няма вътрешна мобилност“, казва Сергей Игнатов. „Вътрешната мобилност в самия университет е сложна поради твърдите структури. Искаме да ги променим със закон. Но още по-тежко е преминаването на студентите от един университет в друг.“
Други проблеми са лошото заплащане на професорите и непрозрачното и произволно финансиране на висшите учебни заведения. Досега не е създадена стратегия за развитието на университетската среда. Липсва и класация на университетите по единни мащаби за качество. Кои университети предлагат добро образование и къде нивото е по-скоро посредствено става ясно едва по време на следването.

А. Майер-Файст Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *