Мобилната индустрия иска 64-битови чипове

Разработчикът на процесори ARM е удивен от растящия интерес към използване на 64-битови чипове в мобилните устройства – в частност към решенията ARM Cortex-A53, споделя в интервю за CNET изпълнителният вицепрезидент на британската компания Том Ланцш.

До края на годината се очакват SoC (едночипова система) решения с 64-битови процесори от партньори на ARM. По думите на Ланцш, това е изненада, тъй като първоначално компанията е очаквала 64-битовите й чипове да се търсят предимно от производителите на сървъри.

„Удивени сме от скоростта, с която мобилността става 64-битова. Qualcomm, MediaTek и Marvell вече обявиха планове за пускане на 64-битови продукти”, коментира вицепрезидентът на ARM.

Отчасти, интересът към 64-битовите процесори се обяснява с факта, че дори 32-битовите приложения се изпълняват на такива чипове по-ефективно. ARM вярва, че партньорите й ще предложат64-битови SoC до края на 2014 г.

Apple първа от мобилните производители въведе 64-битови процесори в своите продукти. Компанията представи чипа A7 през септември миналата година. Още през октомври 2012 г. обаче ARM беше готова с 64-битовото ядро Cortex-A50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *