Мобилните телефони са повече от населението

Расте броят на децата, които притежават телефони още от 7-годишна възраст, много българи носят със себе си по два телефона

10.04.2007

Българският пазар на мобилни услуги през 2006 г. приближава точката на насищане, защото отчита 105% разпространение, твърди в анализ лондонската изследователска група „Бизнес монитор интернешънъл“ (Business Monitor International – BMI).

Затова бъдещето на телеком сектора е в разрастването на мобилните услуги от трето поколение (3G или UMTS) и на високоскоростния интернет.

По други проучвания мобилните услуги вече покриват 72% сред българите между 15 и 69 години.

Расте броят на децата, които притежават телефони още от 7-годишна възраст. Много българи носят със себе си по два телефона.

Според нсякои проучвания проникването на мобилни услуги в България е над 91%, което нарежда страната на второ място в Централна и Източна Европа след Чехия.

Третия оператор „Вивател“ има главна заслуга за развитието на пазара наред със силното потребителско търсене.

Според БТК броят на абонатите на „Вивател“ е нараснал от 215 хиляди в края на 2005 г. на близо 700000 в края на 2006 г., което е 35% увеличение за тримесечие и 185% за годината.

Компанията планира през 2007 г. да изгради още 800 базови станции.

В същото време с последната си рекламна акция „Мобилтел“ обявява, че вече е преминал прага на символичните „седем четворки“ (4 444 444 милиона) абонати на мрежата си.

Но според в. „Дневник“ в края на 2006 г. пазарният дял на компанията е намалял на годишна база от 57.6% на 52.5%.

„Глобул“, част от гръцкия мобилен оператор „Космоте“, към края на 2006 г. има около 3.3 млн. абонати.

Според анализа на BMI за развитието на мобилния пазар спомага и въвеждането на 3G услугите, които „Мобилтел“ и „Глобул“ започнаха да предлагат през миналата година.

Но анализаторите са предпазливи в прогнозите си как българските потребители ще възприемат 3G телефонията. Очаква се в края на 2007 г. общият брой на техните абонати ще достигне 70 хил. души.

„Глобул“ пусна услугата си видеопортал, използвайки 3G технологията, насочена към предплатени клиенти и към абонати на договор, в София, Пловдив, Варна и Бургас, където живее една трета от населението на страната.

„Мобилтел“ е успяла да увеличи през 2006 г. с 27% абонатите си с договор, чийто брой достига 1.6 млн. Абонатите на „Глобул“ по договор са достигнали 1.1 млн., а потребителите на предплатените услуги са 2.1 млн. Всяко усъвършенстване на 3G услугите би помогнало на операторите в техните усилия, заключва BMI.

Огромен е потенциалът на високоскоростните и безжичните интернет мрежи, прогнозират анализатори на „Ериксон“. Над половината (54%) от българите с достъп или планиращи да се включат в такава мрежа живо се интересуват от пакетни предложения.

Според проучването 14% в България ползват високоскоростен интернет, а 9% планират да се вържат в следващите 12 месеца.

От „Ериксон“ смятат, че безжичните технологии изостават вероятно и защото едва 4% от българите имат лаптоп компютри.

В България вече възприемат интернет достъпа като нещо повече от ползване на писмена информация – телефонни разговори през мрежата искат да водят 66% от анкетираните, а 62% се интересуват от видеотелефония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *