Мобилното приложение на ОББ вече позволява да се следят сметки в други банки

Обединена българска банка (ОББ) представи нова функционалност за своите клиенти, ползващи мобилното ѝ приложение – мултибанкиране. Това е възможност от едно място освен сметките в банката да се следят и тези в нейни конкуренти. С това ОББ става първата банка в България предлагаща такава услуга, и третата в групата на KBC, която вече я предлага в Белгия и Ирландия. Преди време такава услуга (Bankhub) обяви и Експресбанк, която вече е част от ДСК и не е ясно в каква посока ще се развива приложението.

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC

[ОББ]

Новата функционалност на ОББ става възможна заради европейската Директива за платежните услуги (PSD2), която даде възможност на клиентите на финансови институции да предоставят достъп до данните от сметките си и на конкуренти, включително и на небанкови дружества.

Първата петица

Засега клиентите на третата по активи ОББ ще могат да следят през нейното приложение сметките си в другите четири най-големи банки в страната – Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ и Пощенска банка. Освен текущите салда ще могат да се виждат и всички транзакции в рамките на последните 90 дни. Изискванията, за да могат да се добавят сметки, е да имат IBAN номер, както и онлайн банкиране от съответната банка, като за регистрирането им се ползват същото потребителското име и паролата, с които се влиза в нейната система, информира capital.bg.

Приложението „ОББ Мобайл“ дава само пасивен достъп, като през него не могат да се нареждат плащания и да се правят други операции. По думите на главния изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов обаче това е само първата стъпка в модернизацията и предоставянето на нови дигитални услуги, разработени в белгийската централа на групата. „Мога да кажа с гордост, че списъкът с иновации надхвърля 100, така че имаме още много работа“, обясни той, като заяви, че това ще е приоритет, след като в последните две години фокусът беше приключване на интеграцията на Сибанк и ОББ.

Кристоф де Мил, който също е изпълнителен директор на ОББ, като в ресора му са иновациите, поясни, че предстоят още стъпки в тази посока, като се гледа и отвъд банковите услуги.

От предлагането до използването

При разработването на услугата ОББ стъпват на собствено потребителско изследване в България. Според цитираните данни от него 53% от хората в страната имат сметки в повече от една банка, а от тях над 70% биха използвали функционалност, даваща им възможност да следят сметките си от едно място.

Визията на ОББ е, че водещото по принцип при мобилното изживяване и конкретно при финансовите приложения е потребителите все повече да искат да получават услугите си на едно място. Другите основни линии за банките да задържат клиентите си в своите приложения и да ги направят реално използваеми са персонализация и бързина.

„Има нова болест – умора от приложения. Те са просто твърде много и 40% от потребителите заявяват, че не свалят нови“, обяснява Кристоф де Мил. Според него към момента финансовите приложения са третите най-използваните на смартфоните след социалните мрежи и прогнозите за времето, но банките ще трябва да положат усилия да ги задържат на това място.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *