Може би нови правила на ЕЦБ

Най-вероятно ще се наложи управителят на Европейската Централна Банка (ЕЦБ), Жан-Клод Трише, да жертва повече принципи, за да предпази еврото от влиянието на Гърция.
Ако инвеститорите продължават да бъдат обезпокоени от нивото на бюджетния дефицит в Гърция, въпреки постигнатото споразумение, то натискът върху централната банка ще стане все по-агресивен. От ЕЦБ бе заявено, че са в готовност да се предприемат допълнителни мерки, ако е необходимо. Според анализатори обаче, банката бе включена технически в решаването на проблема, но в действителност, тя не е ключовия играч.
Следващата стъпка, която е възможно ЕЦБ да предприеме за възвръщане на изгубеното доверие в Еврозоната, е тя да финансира в кеш банките, или отпускайки средства за по-дълъг период от време, или променяйки правилата в последствие.
Възможно е ЕЦБ да предприеме дори по-драстични мерки, закупувайки правителствени ценни книжа, ако трябва да стабилизира финансовите пазари и да избегне връщането към рецесия. Според водещи анализатори, пазарите трябва да бъдат с повишено внимание относно риска ЕЦБ да започне да изкупува ценни книжа възможно най-скоро, дори още днес.

Trader.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *