Може да има само два центъра за търговия с газ – един в Турция и един в Гърция

Голямата цел на Европейския съюз (EC) е да се опита да разнообрази газовите доставки за европейските страни, като увеличи количествата от източници, различни от Русия – това не се казва открито, но всъщност е истинското послание.Това заяви в интервю за БНР Костис Стамболис, директор на Енергийния институт за Югоизточна Европа, като допълни:

Спорно е обаче дали това може да стане в действителност – няма как да се случи за една, две или три години, защото се изисква различно планиране и много интерконектори. Необходимо е другите доставчици да са способни да осигурят необходимите количества, които сега идват от Русия.

Втечненият газ обаче също изисква съответната инфраструктура,поясни Стамболис и обясни, че към текущия момент тази липса засяга най-вече Югоизточна Европа.По повод обявеното отБойко Борисов договаряне за създаването на газоразпределителен център на българска територия, директорът подчерта, че е от значение за какъв тип газов хъб става въпрос:

Ако говорим за физически количества, то отговорът е категорично не, защото няма достатъчни количества газ, които да минават през България и които да оправдаят създаването на такъв хъб. Ако говорим за виртуален хъб, където да се търгуват обеми газ чрез финансови инструменти, то това е възможно. В момента Турция напредва много добре в тази посока. Турците приеха съответното законодателство. Ще имат необходимите количества към 2020-2021г. по линия на Трансанадолския газопровод и още втечнен газ. Така ще могат да създадат виртуален газо-разпределителен център, свързан с истанбулската стокова борса.

Моят институт направи много подробно проучване по въпроса в Турция, България и Гърция, като достигнахме до извода, че на този етап може да има само два центъра за търговия с газ – един в Турция и един в Гърция. Освен ако не говорим за много малък хъб, който да разпределя количествата, които достигат до страната, за да пренасяте газ от едно място до друго се нуждаете от интерконектори, каквито в момента няма. Няма газова връзка между Сърбия и България, строителството на тази между Гърция и България ще започне през 2016г., а и има нужда от още един интерконектор – между Турция и България. Необходимата инфраструктура не е налице и няма да е налице през следващите три до пет години.

Стамболис коментира и руския отговор на идеята за разнообразяване на газовите доставки в Евросъюза, като поясни, че Русия полага големи усилия да построи „Северен поток“ 2, с което да увеличи капацитета си за пренос на газ към Европа:

Руснаците не са се отказали напълно и от Турски поток, но сега двустранните отношения между Русия и Турция са на нулево равнище, макар че Русия продължава да снабдява Турция с газ и петрол. Има надежда, че постепенно ситуацията ще се подобри, освен ако не се случи още нещо драматично, но Русия има и други варианти и те няма лесно да се откажат от намерението си да построят алтернативни трасета, заобикалящи Украйна. Това е стратегическа цел – те не искат друг да контролира пътищата, по които доставят газ до клиентите си.

Относно шансовете за намеса на Иран на европейския газов паза, Стамболис обясни, че страната е номер едно по залежи на газ в целия свят, а едва на втора позиция е и самата Русия:

Иран произвежда в момента около 180 милиарда кубични метра газ годишно, които са предназначени за вътрешния пазар, като страната изнася и ограничени количества за Турция, Армения и Ирак. Плановете са до 2020г. да може да изнася към 50 милиарда кубични метра и да увеличи продукцията до 220-230 милиарда кубични метра, така че износът не е приоритет за Иран. Макар и иранците да имат големи газови залежи, не мисля, че в средносрочна перспектива възнамеряват да ги изнасят за Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *