Може ли петролът да поевтинее до под 80 долара за барел?

Политическият риск през 2014 г. ще окаже силно въздействие върху „черното злато“, смятат експерти

0

Препоръчай(0)

Bearish Neutral Bullish

Ценaтa на петрола би могла да се понижи до под 80 долара за барел, ако споразумението с международните сили обуздае ядрените амбиции на Иран. Това заяви пред CNBC президентът на Eurasia Group Йън Бремър.

„Годината за Иран е под мотото „Живей или умри““, коментира лаконично експертът.

По думите му цената на петрола ще бъде поставена под допълнителен натиск и от нарастването на либийския износ. Експортът от африканската страна се очаква отново да се покачи до равнище от около 500 000 барела на ден след възобновяването на дейността в едно от ключовите местни нефтени находища.

През миналата седмица цената на „черното злато“ се потопи с над 6 на сто – най-лошият едноседмичен резултат от юни 2012 г.

По време на късната търговия в Азия във вторник стойността на суровия петрол се покачва с 0,26 на сто до 93,67 долара за барел.

„Дори и без сделка с Иран, саудитците ще трябва да намалят производството, само и само за да се поддържа минимална цена над 80 долара за барел до края на първото тримесечие“, заяви още Бремър.

„Ако споразумението с Иран се случи, то ще бъде доста изгодно за нас. Саудитците няма да бъдат в състояние да поддържат настоящата цена“, добави още той.

Коментарите на Бремър дойдоха след представянето на доклад на Eurasia Group, разкриващ най-големите политически рискове, пред които е изправен светът през 2014 г.

„През 2014 г. големите страни ще бъдат стабилни, ако не дори и успешни“, посочват от Eurasia Group в доклада. „Но геополитиката продължава да е в играта. Настоящите реалностите, водещи към един свят на геополитическо разрушение без глобално лидерство, са очевидни“.

Сред другите ключови рискове според Eurasia Group са киберсигурността, възраждането на Ал-Кайда, нарастващото недоволство в Близкия Изток и Русия, където популярността на президента Владимир Путин се понижава, както и нестабилността в Турция.

Политическият риск е силно застъпен в дневния ред на редица ключови развиващи се пазари, които са изправени през година на избори – Бразилия, Колумбия, Южна Африка, Турция, Индия и Индонезия.

„Нито една от тези страни няма да навлезе в предизборните си месеци със силен и популярен лидер. Залозите се покачват, като някои от ключовите икономики в света може да изпаднат в тежка ситуация“, допълват още експертите от Eurasia Group.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *