Монетните дворове по света работят по 24 часа, за да задоволят търсенето на злато

Австрийският монетен двор работи 24-часово, за да задоволи търсенето за златните му монети, като се присъединява към монетните дворове на САЩ, Обединеното кралство и Австралия, всеки от които отчита ръст в търсенето, благодарение на мечия пазар при скъпоценния метал.

Австрийският Muenze Oesterreich AG е наел допълнителни работници и е добавил трета осемчасова смяна, в опит да насмогне с търсенето, пише Блумбърг. Покупките от австралийския монетен двор в Пърт пък са скочили с 20% от началото на тази година. Продажбите на щатския монетен двор за януари се очаква да са най-силните от април насам, когато пазарът се срина и навлезе „на меча територия“.

Глобалните монетни дворове произвеждат с максимална скорост, след като 28-процентовия срив на метала миналата година, който бе най-сериозният от 1981 насам, привлече купувачите към физическото злато.

Търсенето помага на метала да приключи пета седмица с повишение, което е най-дългата поредица от септември 2012. Това, обаче, няма да е достатъчно да се спре потъването на златото, смятат от Morgan Stanley, както и от Goldman Sachs Group, които прогнозират, че скъпоценният метал ще продължи да върви надолу през цялата 2014.

„Дългосрочните купувачи на метала виждат пониженията като възможности да натрупат допълнителни активи“, коментира Майкъл Хейнс, изпълнителен директор на American Precious Metals Exchange, онлайн дилър на злато – „Станахме свидетели на рекордни дни по продажби през изминалите седмици“.

Фючърсите на златото поскъпват този месец в Ню Йорк с 5.2%, до 1264 долара на унция, като са на път към първото си поскъпване от август. Индексът Standard & Poor’s GSCI Spot Index, който следи 24 основни суровини, отчита за същия период спад от 1.25, докато глобалният индикатор на фондовите борси MSCI All-Country World губи 2.9%.

Възстановяването на цената

От 34-месечното си дъно през юни, златото възстанови 7.2% от стойността си, с нарастването на физическите покупки. Шанхайската борса за злато, най-голямата в Китай, е доставила на клиентите си през 2013 година 2197 тона злато, при 1139 през 2012.

Китай задмина Индия, като най-големият потребител на злато в света, като търсенето вероятно е достигнало рекорд, съобщи Световния съвет по златото.

Британския кралски монетен двор, който е над 1000-годишна институция, вече свърши суверените си, заради „изключителното търсене“, отчете дворът на 8 януари. Монети нямаше в цялата следваща седмица, като на монетния двор му отне 6 дни за да попълни инвентара си.

Продажбите на монетния двор на Пърт, който също въведе три осемчасови смени дневно, вероятно ще бият миналогодишните, заяви на 20 януари управителния му директор, Рон Къри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *