Монопол върху Европа

„Газпром“ реши да не оставя избор на Европа: той е готов още от 2010 г. да изкупува целия свободен газ в ОНД, пише „Ведомости“.
В петък „Газпром“ и Държавната петролна компания на Азербайджан /ГНКАР/ подписаха меморандум за взаимно разбирателство. Една от точките в документа предвижда преговори за условията на договора за доставка на азербайджански газ от януари 2010 г. /до границата с Русия/, съобщиха от „Газпром“. За какви обеми, цени и срокове става дума, представителите на „Газпром“ и ГНКАР не говорят. От тази година „Газпром“ вече премина към европейска формула на цените със Средна Азия: по данни на премиера Владимир Путин, 340 долара за 1000 куб.м.
През първото тримесечие /в Европа „Газпром“ продаваше газа за 400 долара/. Договорът трябва да бъде дългосрочен, цената – по европейската формула /привързана към кошницата от петролни продукти/, заяви чиновник от министерството на енергетиката. Европа няма да предложи по-добра цена на Азербайджан, убеден е той: запазила се е тръбата до Русия Баку – Ново-Филя, дълга само 200 км. Тръбата трябва да бъде модернизирана, но това не е проблем, смята служителят на министерството на енергетиката. Русия е сериозно настроена, преговорите вървят от миналото лято, така че това не е демарш срещу съвместната декларация на Украйна и Европейския съюз за модернизирането на украинската газопреносна мрежа, която не предложиха на Русия да подпише.
Азербайджан е последният износител на газ от страните от бившия СССР, с който Русия няма договор /целият украински добив от 20 милиарда куб.м. е за покриване на вътрешните нужди/. Предложението беше направено на Азербайджан през юни 2008 г.: „Газпром“ заяви, че желае да купува газа от втория етап от проекта „Шах Дениз“ /с проектна мощност до 16 милиарда куб.м. годишно/. ЕС възлага надежди на Азербайджан като алтернатива на Русия, за да натовари бъдещия газопровод „Набуко“ /вариантът с Иран за момента е съмнителен по политически причини/. Вчера представителят на Европейската комисия Феран Тараделяс не коментира меморандума между „Газпром“ и ГНКАР. „Газпром“ е най-големият доставчик на газ за Европа, за него е затворена само Испания и Португалия, защото до там не достига тръбата от Русия. Общото потребление на газ на 22-те основни европейски страни и Турция е около 520 милиарда куб.м. годишно, доставките на „Газпром“ през 2008 г. /без препродажбите на чуждите дъщерни компании/ възлизат на 158,8 милиарда куб.м. Към 2020 г., според плановете на „Газпром“, неговият дял в ЕС ще нарасне до 35%: добивът в Скандинавия започва да намалява, а втечненият газ от Африка и останалите региони е достъпен само за осем страни – Белгия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Турция, Великобритания. Италия зависи от доставките на „Газпром“ за 30% от потреблението си, Турция – за 66%, а Германия – най-големият пазар на газ в континентална Европа – за 43% /данните са на ВР за 2007 г./. Най-скъпият газ от новите проекти на „Газпром“ /Щокман и Ямал/ ще бъде по-евтин от средноазиатския и азербайджанския даже при себестойност на добива три пъти над днешната, убеден е директорът на East European Gas Михаил Корчемкин. Ежегодните продажби на „Газпром“ са около 550 милиарда куб.м., ако и по-нататък 10-20% от газа той купува на подобна цена, няма да му стигнат парите за новите проекти. „Газпром“, естествено, няма да остави избор на Европа, от това ще има политически дивиденти, но новите проекти в Русия – това са работни места, развитие на инфраструктурата. А Европа може да започне да инвестира не милиони, а милиарди евро в търсенето на алтернативни енергийни ресурси и развитието на мощности за втечнен природен газ и рано или късно ще намали зависимостта си от Русия, предупреждава Корчемкин. „Ведомости“ припомня, че Азербайджан има доказани запаси от газ – около 1,5 трилиона куб.м. /данните са на „Газпром“/. Добивът през 2007 г. възлиза на 10,3 милиарда куб.м., вътрешното потребление е 8,3 милиарда куб.м. /данните на ВР/. Главните експортни договори са с Турция /до 6,6 милиарда куб.м. годишно/ и Гърция /0,7 милиарда куб.м./. Водят се преговори с Италия
БГНЕС по Ведомости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *