МОН дава 5 млн. лева за българските училища зад границата

Министерството на образованието и науката (МОН) ще инвестира пет милиона лева в разкриването на български училища зад граница, съобщи министър Даниел Вълчев. По програмата може да се кандидатства за осигуряване на учебна дейност за не по-малко от 10 ученика.

С предвидените средства ще бъдат покривани до 50% от разходите за наем на помещение, до 40 лева на час за заплащане на преподавател, както и учебниците на българчетата зад граница, обясни министър Вълчев.

„На четвърто място за провеждане на извънкласни и извънучилищни дейности до 30 часа годишно, като те са свързани с българския език и култура, с историята и географията на България. И на последно място организиране и провеждане на до петдневни обучителни курсове в България за учители, които трайно не живеят в страната”, допълни образователният министър. .

Очаква се програмата да обхване около 50 училища и над 3000 ученици. И през тази година училищата могат да кандидатстват с проекти за ученически униформи до 50 000 лева, а за всяко следващо кандидатстване ще му се отпускат до 30% от стойността на предишната получена сума. Над 28 млн. лева ще бъдат осигурени за закуски на малките ученици, което означава по 0,60 лева на ден за 240 000 деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *