Москва в паника, чака атентат

Резнаха мобилните телефони в метрото, не пускат деца

Москва. Руските власти рязко повишиха мерките за сигурност в московското метро и градския транспорт след информация за евентуален терористичен акт, предаде ИТАР-ТАСС. В метрото резнаха връзките с мобилните телефони, за да не бъдат използвани за взривяване на бомба. Там патрулираха милиционери с кучета, дежурство носят и военни. Отменени са екскурзиите с деца в обществения транспорт. По високоговорители в превозните средства, включително по електричките в Подмосковието, предупреждаваха пътниците за възможен атентат и зовяха за бдителност.

Мерките са взети по нареждане на шефа на Федералната служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев. Това стана след предупреждение от чуждестранните партньори за евентуален саботаж или терористичен акт в наземния транспорт или метрото. Пет хиляди милиционери бяха изпратени допълнително, за да бдят за сигурността в обществения транспорт на Москва, Санкт Петербург и други големи центрове. Засилен бе режимът за сигурност на московските летища и обектите от електроенергетиката. До обяд бяха получени 32 сигнала от бдителни граждани, включително за намерена папка на метростанция „Войсковска“. На нея имало надпис „зараза“, а вътре 200 ампули, съобщи газета.ру. Официално потвърждение за това нямаше.

Метрото в Москва, което превозва 7 млн. пътници дневно, е било мишена на терористи и в миналото. През юни 1996 г. при експлозия в мотриса от метрото в Москва загинаха 4-ма души. През август 2000 г. при бомбен атентат в подлеза под Пушкинския площад бяха убити 13 души, над 130 бяха ранени. При експлозия в московска метростанция през февруари 2001 пострадаха 20 души. Четиридесет и двама бяха убити при взрив в столичното метро на 6 февруари 2004 г. На 31 август същата година при експлозия край вход на метростанция в Москва загинаха 8 и 30 бяха ранени, припомня ИТАР-ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *