Москва ни показа явен жокер за „Турски поток“

Москва ни даде ясен жокер, че страната ни може да участва в проекта „Турски поток“. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира изказването на директора на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Константин Симонов, че страната ни има шанс да преговаря с Русия и ЕС за включването ни в проекта. Идеята на Симонов бе огласена по БНР в събота. Според нея газовият хъб „Балкан“ край Варна може да бъде реализиран чрез строителството на една от тръбите на газопровода „Турски поток“ към България и тя да върви в посока към границата с Гърция.

Това може да е знак за родните управляващи, още повече, че вече има прецедент по Третия енергиен пакет на ЕС в тази насока, обясни проф. Тасев. Той даде за пример потока през газовите системи ОПАЛ и НЕЛ, за които „Газпром“ е получил разрешение да пренася 90% собствен газ. Включването на страната ни в „Турски поток“ е шанс, тъй като вече имаме подготвено трасе и тръби, които трябваше да се използват за замразения газов проект „Южен поток“. България само трябва да намери стратегически инвеститор, който да изгради останалата част от трасето от Паша дере, Варна, където излиза тръбата, минаваща под Черно море. Интерес към подобна инвестиция ще има, категоричен бе Тасев.

Новата газова тръба, която би минала през България, би била с една четвърт от капацитета на проекта „Турски поток“ или около 15,75 млрд. куб. метра газ.

„В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център“, обясни ден по-рано Симонов пред БНР.

За да се реализира този вариант обаче, трябва да бъдат представени съвършено ясни предложения за това както от страна на Русия, така и от страна България и ЕС. „В другия случай Русия ще достави газ на Турция и България ще трябва да го взима от нея“, обясни Симонов. Той подчерта и че Русия е готова теоретично да доставя газ в България, след което останалите балкански държави да го вземат и от там да се разпределя за Европа. Симонов определи този сценарий като реалистичен и подчерта, че Турция няма да препродава руския газ на Европа. „Мисля, че ЕС ще бъде съгласен с това – Турция ще е собственик на половина от сухопътния участък и така тя ще получава своята тарифа, но за препродажбата на газ от страна на Турция за ЕС и дума не може да става“, обясни руският експерт.

 

Стефан  ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *