Москва отхвърли предложение на Юнкер за търговските връзки

Кремъл определи като неуместно предложението на Юнкер за по-тесни търговски връзки при изпълнение на Минските споразумения.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил на руския президент Владимир Путин писмо, в което предлага по-тесни търговски връзки между ЕС и Евразийския икономически съюз при изпълнение на Минските споразумения за Украйна, потвърди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

Песков определи предложението на Юнкер като неуместно. Връзката между икономическото сближаване и прекратяването на огъня в Украйна едва ли е възможна, тъй като Москва смята, че Киев не е готов да спазва споразуменията от Минск, се аргументира той.

Юнкер изпратил писмото до Путин след кратък двустранен разговор между двамата в понеделник в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Турция.

По-рано днес беше съобщено, че Жан-Клод Юнкер е писал на руския президент Владимир Путин тази седмица с предложение за по-тесни търговски връзки между ЕС и икономически блок начело с Русия.

В писмото се подчертава важността, която Юнкер придава на добрите отношения между ЕС и Москва, „които за мое съжаление, не можаха да се развият през изминалата година“. Той посочва, че е помолил служители на ЕК да проучат възможностите за сближаване между ЕС и Евразийския икономически съюз, който обединява Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан.

Литовският външен министър Линас Линкевичус заяви, че е изненадан от писмото, което не отразява обща позиция на страните членки на ЕС и не упоменава европейските санкции срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна.

Говорителка на ЕК потвърди, че Юнкер е писал на Путин, след като са разговаряли на срещата на Г-20. Тя обаче уточни, че Юнкер не е поел нови ангажименти в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *