Москва пак затвори кранчето

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Москва притисна Беларус

Руският президент Медведев нареди на „Газпром“ незабавно да намали доставките за Беларус. Мярката е в резултат на неплатени сметки. Европейските клиенти нямало да бъдат засегнати от ограниченията.

Поставеният от Москва ултиматум не помогна. Беларус продължава да отказва да заплати газовите си дългове в размер на 155 милиона евро. От ранната вчерашна утрин се водиха преговори. Още преди обяд президентът на Русия се информира от шефа на „Газпром“ АлексейМилер за актуалното положение на нещата. Както често досега при подобни случаи разговорът между двамата се излъчи по телевизията. Милер успя да докладва за известен, макар и незадоволителен напредък. „Водихме преговори с колегите.“, казатой.“Беларус наистина признава дълговете си за доставките на газ, но ни предлага да примем като платежно средство машини, оборудване и други стоки“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Алексей Милер този път изглежда непреклонен
Приемаме само валута!
Инициатива, която невъодушеви Медведев, който донякъде нетърпеливо отвърна в маниера на Путин: „Но съгласно договора трябва да се плаща, при това в чуждестранна валута.“, беше категоричен той.“Газпром не бива да приема нищо друго: нито сладкиши, нито масло, нито сирене, нито пък палачинки могат да се използват като платежно средство. Това трябва да го разберат и беларуските ни партньори“.
Досега обаче няма реакция от беларуска страна. Ето защо Москва осъществи заплахата си и започна от вчера преди обяд постепенно да намалява доставките на газ. Алексей Милер обясни процедурата така: „Дългът не е погасен. От 10 часа по московско време ежедневните доставки руски газ за Беларус ще са намаляват, засега с 15 на сто.“ Освен това той уточни, ченамаляващите количества постепенно ще се покачат, пропорционално с дълга – на до 85%.
Кой крив, кой прав?
Както изглежда, в Москва все още се надяват Минск да отстъпи. Оттам обаче не проявяват особено разбиране. Беларуският газоснабдител „Балтрансгаз“ в първата си реакция окачестви намаляването на доставките като незаконни и неоснователни. Руският президент Медведев бил подведен от бившия си работодател „Газпром“, тъй като винаги се говорело само за беларуските дългове. Газпром дължал на Беларус два милиона долара за транзита на газ към Западна Европа. Обвинение, което беше решително отхвърлено от руския вицепремиер Игор Сечин. Така че сега остава само съд да реши спора.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Няма пари – няма газ
Могат да се очакват и по-нататъшни нелеки преговори, тъй като Минск настоява за изгодите от запланувания митнически съюз. За европейските потребители спорът засега няма да има отрицателни последствия. Поне така уверява руският газов монополист „Газпром“. Ако Беларус изпълни заканите си и започне да отклонява газ, предназначен за Западна Европа, по-голямата част от доставките ще се пренасочат през Украйна. Там предишните газови спорове бяха уредени, след като президентът Виктор Янукович пое по дружелюбен курс спрямо Русия. За споразумението за руската воннеморска база на Кримския полуостров украинците получиха намаление за газа в размер на 30 милиарда евро.

Щ. Лаак, В. Шопов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *