Мост ще свърже Северна Ирландия с Шотландия

През 2018 г. британският премиер Борис Джонсън публично обяви подкрепата си за транспортния мост, който ще свърже Северна Ирландия с Шотландия.

 

Снимка: Canva

Като цяло вероятно мостът ще бъде около 32 километра, което е с 15 километра по-малко от най-дългия мост над водата, информира infostock.bg.

„Мостът над Ирландско море“ и „Келтският преход“ са само няколко заглавия, които понастоящем се използват за това амбициозно предложение.

Огромните геоложки и екологични проблеми в тази част на света обаче означават, че това може да е един от най-технически сложните проекти в историята на машиностроенето. Един пример, даден от Джонсън по време на интервю по Канал 4, е заплахата от „остатъци от боеприпаси от Втората световна война в Ирландско мор““.

Защо Великобритания се нуждае от мост между Северна Ирландия и Шотландия?

Това е добър въпрос и на този етап ще прошепнем само за Брексит. Но това предложение беше представено за първи път преди около три години като начин за подобряване на вътрешната свързаност в Обединеното кралство. Това би премахнало натоварването от въздушните и железопътните комуникации между страните.

Очевидно плановете за изграждане на някаква връзка – тунел или мост – между Северна Ирландия и Шотландия датират от 1890-те.

Колко ще струва?

Това наистина зависи от избрания маршрут. В момента се разглеждат две: едната, която ще свърже Тор Хеад с Мъл-ъф-Кинтайър (по-евтина и по-къса, но с лоши транспортни връзки от двете страни) и втората между Ларн и Портпатрик. Прогнозната стойност на последния вариант е зашеметяващите 15 милиарда паунда, или 17.5 милиарда евро.

Свързването на двете страни вероятно ще струва още повече, въпреки че дискусиите за проекта по-често споменават цифрата от 20 милиарда паунда (23 милиарда евро).

Но какво ще кажете за известното британско време?

Нито Шотландия, нито Северна Ирландия са особено известни със своя умерен климат. Вече беше отбелязано, че мостът може да бъде затворен в определени моменти от годината поради лошо време.

Ето защо британският министър на транспорта Грант Шепс заяви пред „Би Би Си“ по-рано тази година, че проектът е по-вероятно да бъде тунел, отколкото мост. Предполага се също, че железопътната инфраструктура в двете страни ще трябва да бъде подобрена, за да се запази обемът на транспорта от двете страни на линията.

Къде са другите големи мостове?

Макар че този проект несъмнено е амбициозен, той по никакъв начин няма да доведе до създаването на най-големия мост, който светът някога е виждал. Настоящата тройка на световните лидери включва:

  1. Най-дългият мост е Данян – Куншански и е дълъг 102 мили, или 164 км.
  2. Виадуктът Чанхуа – Гаосюн с размери едва 98 мили, или 157 км.
  3. Големият мост Канде е дълъг 72 мили, или 115 километра.

Въпреки че не всички пресичат водата, Келтският мост също е малко вероятно да приеме тази корона. Според книгата на рекордите на Гинес, мостът Хонконг – Джухай – Макао претендира за титлата на най-дългия морски мост в света. От тези 55 километра, пресичащи делтата на Перлената река, около 48 километра са над водата.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *