Мохамед аз Зауахири предложи мирен договор между ислямистите и Запада

В интервю за Си Ен Ен Мохамед аз Зауахири предложи мирен договор за срок от 10 години при няколко условия: САЩ и Западът да се откажат от нахлуване в мюсюлмански земи и от водене на война с исляма; да освободят всички затворници, задържани по обвинения в мюсюлмански екстремизъм; и да прекратят намесата в образователната система на мюсюлманите. Ако тези условия бъдат изпълнени, ислямистите ще се задължат да спрат атаките и да не провокират нови сблъсъци.
 
Същевременно лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири потвърди, че вторият човек в йерархията на терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи е бил убит по-рано тази година, предаде Ройтерс.
С гордост съобщавам на мюсюлманската общност и на муджахидините новината за мъченичеството на либийския лъв, заяви Зауахири във видеозапис, разпространен в интернет.
Вашингтон обяви през юни, че ал Либи, който беше главен стратег на Ал Каида, е ликвидиран при въздушен удар, нанесен от американски безпилотен самолет в Пакистан. Смъртта му е най-тежкият от поредицата удари, нанесени на Ал Каида след убийството на Осама бин Ладен при американска спецоперация в Пакистан през май миналата година.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *