Мравките предсказват изригването на вулкан

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Вулканите – все още опасни

Облакът прах, образувал се над изригнал вулкан, може да има опасни последици. Не само за самолетите, но и за животните, а понякога дори и за хората. Кои са предупредителните сигнали за активизирал се вулкан?

Облаците, които се образуват в резултат на силна вулканична дейност, са в състояние да предизвикат дори рязко понижаване на температурите. Причината: вулканичният прах спира слънчевите лъчи. Такъв беше случаят с избухналия през 1883 година вулкан Кракатау в Индонезия. Съществуват дори хипотези за появата на нов ледников период в резултат на силно изригнал вулкан.
Активната вулканична дейност в Исландия през последните месеци обаче едва ли ще доведе до сериозни сътресения в климата. И все пак изригването на исландския вулкан парализира въздухоплаването в големи районина Европа. Частиците във вулканичните облаци са изключително опасни не само за сигурността на самолетите във въздуха, но и за животните на земята. Според вулканолога професор Улрих Шрайбер от университета в Дуисбург:
Колко опасен е вулканичният облак?
„Не самата пепел е толкова опасна, колкото идващите от газа частици като флуорни и сярни съединения, които са вредни за животните. Тези частици се наслагват върху тревите и оттам попадат в храната на животните“, казва вулканологът. „Това обаче не представлява опасност за хората“, бърза да добави проф. Шрайбер. Проблеми биха се появили само при висока концентрация на серен двуокис, което може да влоши състоянието на хора с астма.
Bildunterschrift: Облакът над Исландия парализира въздухоплаването в Европа
Исландски учени установиха сеизмична активност близо до ледника два часа преди вулканът да изригне. Друг вулкан изригна близо до същия този ледник през март. Има ли достатъчно надеждни предупредителни системи?
„Най-сигурната предупредителна система в този случай беше геофизиката. Регистрирано беше движение на подземните пластове на местата, на които ледът се топеше. Там бяха отчетени многобройни, ниски по степен земетресения. За кратко време, т.е. за няколко дни, те бяха близо няколко хиляди“, казва вулканологът проф. Шрайбер.
Мравки-вулканолози
Вулканичната дейност обаче би могла да бъде предсказана и последните начини-чрез промени в температурата или пък в газовата смес, която излиза над земята. Проф. Шрайбер предпочита друг изпитан метод -поведението на… мравките.Те живеят точно там, където са процепите, през които излизат газовете. Ето защо промените в газовата смес, излизаща на повърхността, се отразява върху поведението на мравките. „Ако например под земята започват промени, мравките на повърхността или напускат региона, или започват да измират“, обяснява професор Шрайбер.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Мравките предсказват вулканичната активност
Дотук с опасностите за човека и животните. „Жертви“ на вулканичния прах са и самолетите, което обяснява факта, че след изригването на исландския вулкан бе блокиранвъздушният трафик в много части на Европа. Но защо вулканичният облак е така опасен за самолетите? Вулканичният облак е смес от прах, газови мехури и водни пари.
Тези компоненти са извънредно опасни за всички отвори на самолета. С огромна сила вулканът изхвърля пепелта нависочина до10 километра. Между другото пепелта се състои от вид силикон, който се топи при температура по-ниска от 1.200 градуса по Целзий. Това е температурата в самолетните турбини. Разтопеният силикон полепва като стъкловиден пласт по платната на турбините и по корпуса на двигателя.
Пепелта разяжда
За изгарянето на горивото керосиновите двигатели имат нужда от кислород. Във вулканичния облак кислородното съдържание е извънредно ниско, поради което се стига до проблеми с изгарянето. Това също така води дотам, че двигателите спират да работят. Изхвърляната от вулкана смес се разстила над самолета като един вид спрей и при охлаждане образува малки частици, които действат като шкурка. Те унищожават облицовката и кантовете на самолета, поради което се губи аеродинамиката. Вулканичната пепел разяжда до затъмняване също ипредните стъкла на самолета, така че пилотът няма никаква видимост.
Bildunterschrift: Красотата на жестоката природа
Според публикация в специализирано списание през последните 30 години над 90 реактивни самолета са били повредени от вулканична пепел. 20 такива случаи са регистрирани през 1991 година при изригването на вулкана Пинатубо на Филипините. Вулканолози-синоптици прогнозират, че сегашната ситуация, предизвикана от изригването на исландския вулкан,ще продължи още дни, а може би дори седмици и месеци. Вулканичният облак ще се разпростре над цяла Европа и над Атлантика. Твърде вероятно е дори дадостигне до САЩ, прогнозират специалисти.

А. Цимонс, М. Липчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *