Мрачно бъдеще грози пазара нанедвижими имоти

През второто шестмесечие на 2008 г. и в частност последното тримесечие на годината на българския пазар на недвижими имоти се оформи нов тренд, свързан със забавянето на икономиката в световен мащаб.
Според Colliers International в България всички сегменти на имотния пазар усетиха това влияние, като реагираха в различна степен на икономическата ситуация. 2008 г. е белязана от два сериозни знака – от една страна пик в ръста на цените и обемите и от рязък завой в обратната посока през втората половина на годината, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International.
В сектора „Жилищен пазар“ Гаров подчерта, че в резултат на настоящата глобална финансова ситуация развитието на пазара на недвижимите имоти е отбелязал значителна промяна през последните месеци на миналата година.
„Говори се за замръзване, спиране и дори апокалипсис. Наистина имаше силно намаляване на търсенето, но заради затегнатото кредитиране”, поясни Гаров. По думите му общият обем на отпуснати жилищни заеми е намалял с 80% на годишна база за месец ноември 2007 г. спрямо ноември 2007 г. Допълнително стойността на отпуснатите ипотечни кредити намаля от 80 – 90% на едва 50-70% на стойността на жилищния имот.
По данните на Colliers International през втората половина на 2008 г. офертните цени в почти всички квартали са отечели спад. Атанас Гаров бе категоричен, че предлагането на нови проекти ще намалява, но заради започнати проекти, които имат осигурено финансиране ще има известно време преди пазара да усети забавянето.
Гаров изтъкна, че 2009 г. ще бъде много добра за клиентите, които планират да купят жилище заради огромният избор, които ще се очертае. При това цените са надолу, като през второто полугодие на 2008 г. те са понижили с 2 до 8% в различните зони на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *