Мрежа лъжи около тексаския милиардер Алън Станфорд

Тексаският милиардер Р. Алън Станфорд дължи на държавата данъци за над 212 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на официални отчети.
Още през ноември 2007 г. „Станфорд файненшъл груп“ (Stanford Financial Group) е била глобена със 10 хил. долара за измама на инвеститорите, свързана с рисковете около депозитните сертификати – 15 месеца преди тексаският милиардер и три от компаниите му да бъдат обвинени в мащабна измама с инвестиции.
59-годишният сър Алън Станфорд, известен финансист, благотворител и спонсор на спортни състезания, който често има скандално публично поведение, е замесен в мрежа от лъжи, сочат документи, цитирани от агенциите.
Благодарение на работата с подбрана и богата клиентела, наемането на първокласни и способни служители и статута на „частна институция, свободна да се съсредоточи върху приоритет номер едно – клиентите“, според банковите документи Станфорд е печелил много добре.
Тези печалби обаче може никога да не са съществували. Въпреки твърденията на компанията, че е отчитала двуцифрени печалби между 1993 и 2005 г., след 1994-та годишните й печалби не са достигали и 10%, сочат данни на съда.
Паникьосани вложители вчера бяха изгонени от „Станфорд интеренешънъл банк“ (Stanford Internatiоnal Bank) и някои от латиноамериканските й клонове, откъдето не успяха изтеглят спестяванията си, след като американските регулаторни органи обвиниха тексаския финансист в измама за 8 млрд. долара срещу инвеститорите на неговите компании.
Вложители от Карибския регион й Южна Америка се опитаха безуспешно да изтеглят парите си, тъй като последиците от обвиненията срещу Алън Станфорд се разпростират в целия свят. Хората си тръгнаха с празни ръце от централата на банката в Антигуа, където разбраха, че сметките им са замразени и не могат да се теглят никакви пари.
Финансовите регулаторни власти в Колумбия съобщиха, че са прекратили временно дейността на местната брокерска къща на „Станфорд интернешънъл банк“, която е обект на разследване за измама.
Правителството на Венецуела може да подкрепи депозитите във всички местни банки, контролирани от тексаския финансист, след като изпаднали в паника инвеститори изтеглиха 26,5 млн. долара при новината за обвиненията в измама срещу „Станфорд“, съобщи висш банков служител.
Панамското правителството е поставило под административен и финансов контрол местния клон на банката.
Сър Робърт Алън Станфорд е четвърто поколение тексаски милиардер. Има двойно гражданство – на САЩ и на малката карибска държава Антигуа и Барбуда. Той е първият мъж от тази държава, членуваща в Британската общност, удостоен с рицарско звание.
Богатството му се оценява на над 2,2 млрд. долара – два пъти повече от брутния вътрешен продукт на неговото второ отечество.
През последните два дни властите го търсиха в офисите му в Хюстън, Мемфис и Тупело (Мисисипи), но не го откриха, за да го арестуват. Предполага се, че се крие в Антигуа и Барбуда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *