Мръсен въздух трови българите

България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от население заради мръсен въздух. Това показва най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО) по проблема със замърсяването с фини прахови частици.

 

Със 118 смъртни случая на 100 хиляди държавата ни е на втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хиляди души. На трето място е Беларус със 110, а на четвърто Русия с 98.

Общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух са регистрирани в България през 2012 г., сочат данните на СЗО.

Тежката индустрия е основната причина за замърсяването на въздуха в Украйна, България, Беларус и Русия, пише британският вестник „Гардиън“.

България от години е със завишени нива на наличието на фини прахови частици във въздуха. Най-мръсният въздух у нас дишат в Димитровград и Монтана, както и около Пловдив, показва публикуваната интерактивна карта от СЗО, която очертава опасни региони и посочва градовете, където са надвишени определените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха. Данните за България са от 2013 г.

Над 3 милиона души всяка година умират от замърсен с фини прахови частици въздух. В световен мащаб 92% от населението живее в държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите, зададени от СЗО нива и стандарти с фини прахови частици, информира в.Труд.

Най-лошо е положението в трите най-населени страни от общо 184 проучвани държави. В Китай през 2012 г. над 1 милион души са починали от мръсен въздух. На 100 000 души смъртността е 76, което отрежда на най-многолюдната страна 10-а позиция по този показател. През 2012 г. в Индия жертви на мръсния въздух са станали около 600 000 души, а в Русия – над 140 000.

Мръсният въздух може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробно заболяване и рак на белия дроб. Освен това той увеличава и рисковете от остри респираторни инфекции.

Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, от работещи на въглища заводи и от изгаряне на отпадъци, сочат данните на СЗО.

Най-чист въздух дишат в Исландия, Финландия и Канада, където е отчетена и най-ниска смъртност, сочат данните на СЗО.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *