Мръсният български футбол

 
Ето кратък обзор:
„Кикер“: Българският футбол има огромни проблеми с черните тотализатори, подкупите и прането на пари. Мафията, която контролира манипулираните залози, е вездесъща, като много играчи, президенти на клубове и съдии също са в кюпа.
„Зюддойче Цайтунг“: Футболна престъпност в България.
Сайтът 20min.ch: Българският футбол е изпратен на детектор на лъжата.
Друго швейцарско издание, авторитетният „Нойе Цюрхер Цайтунг“, изнася темата дори на първа страница. Авторът на кореспонденцията Марк Леман описва скандален случай с предполагаема манипулация на мача между Локомотив Пловдив и Литекс и последвалото убийство на собственик на онлайн-тотализатор, който сигнализирал за манипулация.
Футболът – просмукан от корупция и престъпност
В българския футбол на дневен ред са съмнителните дузпи, необяснимите пропуски и автоголовете в последната минута, пише по-нататък Леман. Публична тайна е, че много шефове на клубове, играчи и съдии са свързани с организираната престъпност. Футболът в България е просмукан от корупция, той е направо престъпен, твърди на свой ред софийският журналист Иван Диков. Футболните клубове се използвали като перачници на пари, чрез които шефовете узаконявали приходите си от мръсен бизнес – наркотици, проституция и контрабанда на цигари.
Оценката на Диков се потвърждава и от един документ, който беше публикуван в интернет от платформата Уикилийкс. В този документ посланикът на САЩ в София уведомява в детайли своето правителство във Вашингтон за това как функционира българската мафия, управляваща футболните залози, и обръща внимание на факта, че футболните клубове пряко или непряко се контролират от фигури от престъпния свят. Президентът на Локомотив София – предполагаем контрабандист на оръжие. Президентът на Литекс Ловеч – корумпиран перач на пари. Ръководителите на Славия София – рекетьори, обвинени заради убийства. Да не забравяме и факта, че в България е много опасно да си шеф на футболен клуб – близо дузина бяха убити след края на комунизма.
 

Резултати се манипулират дори в женския и в юношеския футбол

Тодор Батков, председател на Левски София, най-известният български клуб, признава в документален филм по БиБиСи, че корупцията е пуснала дълбоки корени в българския футбол. Батков, който в основната си професия ръководи българския бизнес на един сенчест руски олигарх, въпреки всичко това твърди, че, естествено, неговият отбор винаги се бори единствено за победата и за честта си. Публиката обаче вече не му вярва. Тя предпочита да гледа чуждестранен футбол по телевизията.
Коренът на злото
Някои политици и официални лица вече са разбрали, че българският футбол не може да продължава по този път. След разкритията на Уикилийкс настъпи трескава дейност. Беше приет закон, с който се криминализират манипулациите при залозите. Футболният съюз наскоро създаде и Етическа комисия, която трябва да предава на правосъдието всички подозрителни случаи. Въпросната комисия направо не може да вдигне глава от работа. Резултати се манипулират не само в двете най-горни професионални лиги – това се прави дори в женския и в юношеския футбол, които също влизат във фишовете на тотализаторите и направо приканват към злоупотреби. Миналата седмица за пореден път бяха разкрити договорки, които бяха предадени на прокуратурата. Но правосъдието не насмогва, а до присъди се стига много рядко.
В България и без това е много трудно да се добереш до корена на злото, защото манипулациите имат дълга традиция. В архивите е вписан един случай още от 1949 година, когато в последния кръг двата софийски клуба Левски и Академик завършват наравно и така изхвърлят в Б-група заклетия си враг ЦСКА.

 
АГ, ДПА, НЦЦ, МЛ, А. Андреев; Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *