МС предлага на Народното събрание да ратифицира заема за PAL 3

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението за Третия програмен заем за преструктуриране PAL 3 от Световната банка, съобщиха от Министерски съвет (МС). То бе подписано на 6 юни тази година от министъра на финансите Милен Велчев и от директора на Световната банка за България Ананд Сет.

PAL 3 е на стойност 116,1 млн. евро или равностойността на 150 млн. долара. Заемът е със срок на погасяване от 17 години и 5 години гратисен период. Средствата се отпускат в подкрепа на платежния баланс на страната.

Основната цел е подпомагане усилията на правителството при изпълнението на средносрочната стратегия за реформи. Нейната основна задача е намаляването на бедността, поддържането на икономическия растеж и напредъка на страната по пътя за присъединяване към Европейския съюз.

Сред целите на съгласуваната със Световната банка програма са продължаване на структурните реформи в реалния сектор, преструктурирането на енергетиката, железопътния транспорт, телекомуникациите и водния сектор, укрепване на пазарните институции, засилване дейността на финансовата система и развитието на финансовите пазари, инвестиране в човешкия капитал и укрепването на социалната защита и др.

В “Стратегията за подпомагане на страната” на Световната банка е предвидено на България да бъдат предоставени три програмни заема за преструктуриране на обща стойност 450 млн. долара. Всеки кредит има конкретна стратегическа насоченост. За PAL 1 тя бе стимулиране на структурните, регулаторните и институционалните реформи в реалния сектор. Мерките по политиката в тези области продължиха и по PAL 2, но акцентът при него беше реформата в публичната администрация, съдебната система и борбата с корупцията. При PAL 3 акцент е пазарът на труда и политиката за социалния сектор, преструктурирането на образованието и здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *