Мудис повиши с две степени кредитния рейтинг на Гърция

В края на изминалата седмица агенция „Мудис“ повиши с две степени суверенния кредитен рейтинг на Гърция до „Caa1“ от „Caa3“ и даде „стабилни“ перспективи пред новия рейтинг на Атина, отчитайки съществено подобрение на правителствената фискална позиция.

Основен фактор за това решение е засиленото очакване, че отношението на общия държавен дълг на Гърция към нейния БВП ще започне да се понижава през 2015-а година. Правителственият прогрес в процеса на фискална консолидация според настоящата програма за икономически корекции подчертава подобрението на траекторията на дълга, посочи агенция „Мудис“.

Кредитната агенция очаква през 2015-а година постепенно понижение на гръцкия дълг като процент от БВП, след като бъде достигнат пик през настоящата годината от около 179% от БВП.

В същото време обаче „Мудис“ предупреди, че продължаващото високо ниво на политическа несигурност в Гърция ограничава кредитния рейтинг на страната в „Саа“ областта, като кредитната агенция не изключва вероятността от предсрочни избори през първото тримесечие на 2015-а година.

Понастоящем оценката на агенция „Фич“ е за кредитен рейтинг на Гърция на ниво „В“, докато „Стандард енд Пуърс“ държи кредитен рейтинг на ниво „В-/В“. По този начин и трите водещи агенции все още държат гръцкия кредитен рейтинг в т.нар. територия „боклук“ (високорисков рейтинг) с оглед високото ниво на задлъжнялост, което представлява около 175% от БВП на страната.

Решението на агенция „Мудис“ обаче може да повиши очакванията, че властите в Атина ще излязат отново на дълговите пазари до края на годината след досегашните два аукциона за емитиране на нов гръцки дълг, проведени през април и през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *