Мудис прогнозира победа за СИРИЗА на изборите в Гърция

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) оценява като положителен факт оставката на премиера Алексис Ципрас и обявяването на предсрочни избори в Гърция.Агенцията смята, че изборите ще доведат до едно „по-консенсусно“ правителство, което да стартира изпълнението на реформаторската програма, договорена с кредиторите, прогнозирайки, че партията СИРИЗА ще спечели тези избори, съобщава в. „Имерсия“, цитиран от БТА.

Мудис преценява, че премиерът Алексис Ципрас е поискал предсрочни избори, за да осигури нов мандат за прилагане на последното споразумение с кредиторите на страната.

Според агенцията социологическите проучвания показват, чеЦипрас остава най-популярният политик сред гласоподавателите, и че е твърде вероятно неговата партия СИРИЗА да постигне втора изборна победа, след като на 25 януари тази година спечели извънредния парламентарен вот. Но дори и тя да не спечели мнозинство, висок изборен резултат би й позволилда се коалира с проевропейски партиии това най-вероятно ще подпомогне политическата стабилност в страната и ще отслаби рисковете от прилагане на програмата.

Мудис отбелязва, че оставката на Ципрас за момента създава непосредствен политически вакуум, който най-вероятноще забави прилагането на спасителната програмадо избора на ново правителство и нов премиер.Агенцията допълва, че от септември до края на годината финансовите задължения на Гърция възлизат на 4,5 млрд. евро, 3,4 милиарда от които са към МВФ, и че само около 200 милиона евро страната дължи на притежателите на облигации от частния сектор.

Миналата седмица Европейският стабилизационен механизъм одобри тригодишен спасителен заем за Гърция на стойност 86 млрд. евро, а на следващия ден бе преведен първият транш от 23 млрд. евро.Освен за разплащания с ЕЦБ, този транш ще бъде използван за погасявания на задължения в размер на 1,8 млрд. евро към МВФ през август и септември.

Според Мудисвторият транш от 3 млрд. евро ще бъде отпуснат до края на ноември,ако гръцкият парламент одобри съответните закони, изисквани от кредиторите в рамките на новата програма, а преди края на годината ще бъдат предоставени допълнително 6,7 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *