Мудни чиновници бавят 2.8 млрд. евро

Фирми с подписани европроекти по оперативните програми не си получават парите с месеци. От това се оплакаха вчера представители на бизнеса и неправителствени организации пред вицепремиера Меглена Плугчиева по време на дискусия. Парите по европрограмите – общо 12 млрд. евро до 2013 г., не са замразени от Брюксел, но по вина на българската администрация нямат т.нар. оценка за съответствие и не се извършват междинни плащания.
Неправителствена организация се оплака, че от месеци е приключила такъв проект по оперативна програма „Административен капацитет“, всичко е изрядно, но не е получила сумите. Много оплаквания има и по Програмата за развитие на селските райони, където обработването на документите трае с месеци. По блокираната САПАРД, за която кабинетът преди месец отпусна 100 млн. лв., все още не е плащано нищо, оплакаха се лесовъди. „На фонд „Земеделие“ не му пречи вече нищо, просто трябва да си свърши работата“, коментира оплакванията им Плугчиева.
Реално платените суми до момента са едва 90 млн. евро, при положение че са подписани договори за 2.8 млрд. евро, призна Плугчиева. Тя потвърди, че проблеми с плащането има, и обясни, че в четвъртък въпросът ще се обсъжда на работна среща в Министерския съвет. Плугчиева замина вчера за Брюксел, където има срещи с шефовете на дирекциите „Земеделие“, „Регионална политика“ и „Разширяване“.
По оперативните програми са изплатени до момента само скромни авансови суми. Както оценките за съответствие, така и одитната стратегия на финансовото министерство бяха върнати от Брюксел за преработка. Новите им варианти трябва да бъдат анализирани този и следващия месец от Еврокомисията, но няма гаранции, че ще получат одобрение.
Шефът на БСК Божидар Данев настоя администрацията да носи отговорност за това забавяне. Бизнесът предлага държавата да плаща на фирмите наказателна лихва от 5% за подобно забавяне, като например за договорите по САПАРД, за обществените поръчки и др. Причината е, че фирмите теглят кредити и плащат наказателни лихви към банките заради некоректната администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *