Мутафчиев иска 2 млрд. лв. за железниците

2 милиарда лева за подмяна на подвижния състав на железниците е поискал транспортният министър Петър Мутафчиев по време на разширеното заседание на съвета на тройната коалиция в Банско, разказаха пред Дарик участници във форума. Дискусията по темата се проведе късно снощи и така завърши сбирката на управляващите.

В доклада си транспортният министър настоял в бюджета за 2009 година само за железниците да бъдат предвидени 600 милиона лева. Срещу сумата за подмяната на подвижния състав остро реагирали от ДПС и НДСВ, като определили искането като нереалистично. Христо Бисеров посочил, че железниците са най-нереформираната система в страната ни, били по-зле от МВР. Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Йордан Мирчев от НДСВ предложил държавата да се ангажира с дългосрочна финансова стратегия за модернизиране на железопътния транспорт.

Официално от правителствения пресцентър съобщиха късно снощи, че на форума е било взето решение до 15 септември работна група да изготви финансова рамка за модернизиране на железниците за периода от 2008 до 2013 година. Целта била обновяване на железопътната инфраструктурата и регламентирано, според европейските изисквания, закупуване на нови вагони и локомотиви.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *