„Муудис“: Банковата система е стабилна, но внимавайте с кредита

Оценките за финансовата стабилност на банките в България са положителни, но ръстът на кредитирането в последните месеци представлява опасност, предупреди международната агенция „Муудис“.

„Като цяло банките в България имат добре развита клонова мрежа, обемите на бизнеса се увеличават бързо, маржовете на печалба са високи и ликвидността е на добро ниво“, казва Статис Кириакидис, анализатор в „Муудис“ и съавтор на доклада за банковата система, пише в. „Дневник“.

Той добавя и че доброто финансово представяне на банките се дължи и на благоприятната икономическа среда в последните години. „Силната конкуренция в банковия сектор обаче поставя въпросителни пред по-нататъшното развитие на институциите и ги кара да намаляват лихвения марж“, допълва Кариакидис.

От „Муудис“ оценяват като положителна тенденция и стремежът на банките да увеличат кредитните си портфейли чрез отпускане на повече заеми за домакинствата за сметка на корпоративния сектор.

Агенцията обаче предупреждава, че кредитната експанзия от последните месеци може да завърши с голямо нарастване на лошите заеми.

„Увеличението на задлъжнялостта на населението повдига въпроса дали безпроблемното обслужване на заемите ще продължи и занапред“, казва другият съавтор на доклада Елена Панайоту.

Тя изтъква като заплаха за банките и факта, че е възможна корекция в движението на доходите нагоре, наблюдавано през последните години. Опасност за българските институции според „Муудис“ са и твърде големите им експозиции към малко на брой и големи корпоративни клиенти.

„Въпреки че с влизането на големи международни играчи се стигна до по-прозрачно управление и по-успешен риск мениджмънт, има още възможности за подобрения“, е официалната позиция на „Муудис“.

Глобалната кредитна криза, започнала от пазара на ипотеки в САЩ, няма да окаже значително негативно въздействие върху доброто представяне на европейската икономика, смятат членовете на икономическия и финансов съвет „Екофин“.

Причината е, че избягването на риска е свързано главно с финансови ефекти и няма съществено да повлияе върху реалната икономика чрез значително влошаване на доверието на потребители и инвеститори.

Очаква се доброто представяне на вътрешното търсене в Европейския съюз да продължи до края на годината, при положение че потребителското доверие и силният ръст на заетостта се запазят.

Въпреки това евентуално значимо задълбочаване на финансовата криза би могло да окаже влияние и върху индикаторите на реалния сектор.

По отношение на инфлацията основните рискове за нейното ускоряване произтичат от по-високите цени на стоките, в частност цените на храните, както и от евентуални резки скокове в цените на горивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *