МФ ще проучва диференцирано облагане на доходите на богатите българи

Министерството на финансите ще проучва различните възможности за диференцирано облагане на доходите и имуществото на богатите българи. Целта е онези, които печелят значително над средното ниво, да плащат по-високи данъци. Това е записано в средносрочната фискална рамка, която кабинетът одобри.

Документът включва и два сценария за развитието на икономиката в зависимост от това каква част от европейските фондове усвоява България.

От миналата година у нас действа плоският данък като всички доходи на физическите лица се облагат с 10%. След приемането на фискалната рамка от Министерския съвет, финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че за догодина не се планира вдигане на преки данъци, така че вариантът богатите да се облагат с повече от 10 на сто, може да влезе в сила евентуално от 2011 г.

В документа, в който се залагат основните икономически показатели за страната ни за 4 години напред, не се влиза в детайли за това, кои доходи и кои имоти ще се определят като значително надвишаващи средните. В зависимост от това какви средства от ЕС усвояваме, сривът на икономиката ни през 2010 г. може да бъде до минус 2 или до минус 5.4%. По-малкият спад е в случай, че се реализира положителният сценарий и България оползотвори изцяло средствата, предвидени от бюджета на Европа. Вторият сценарий залага на прогнозата, че в икономиката ни няма да влезе нито 1 евро. Така през 2011 г. брутният ни вътрешен продукт би могъл да нарасне само с 1% или с цели 4. Според негативния сценарий инвестициите в България догодина могат да се сринат с 24%, според положителния сценарий с до 9 на сто. Инфлацията догодина може да е 2%, а може да е и 2.2 на сто. Работещите да са 2.8 млн. или над 3.1 млн. души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *