„Мълчалива подкрепа на пазара“ с рекордно количество пари от ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) е на път да осъществи безпрецедентна операция по увеличаване на ликвидността на финансовите пазари като част от стратегията си за „мълчалива подкрепа на пазара“.
Това се очаква да стане чрез първото в историята предоставяне на неограничено количество средства като едногодишен кредит към търговските банки, пише FT. Операцията трябва да се състои днес, а прогнозите са, че размерът на отпуснатите заеми ще надхвърли досегашния рекорд от 348,6 млрд. евро, предоставени на банките през декември 2007 година.
Очаква се интересът към програмата за кредитиране, която бе обявена от ЕЦБ миналия месец, да бъде огромен заради все по-разпространяващите се прогнози, че лихвеният процент в еврозоната повече няма да бъде намаляван.
Това подклажда спекулации, че възможността за получаване на заем за една година при толкова добри условия може и да не се повтори.
Атрактивността на операцията идва от това, че през май ЕЦБ реши да отпусне едногодишни заеми за банките на база основния лихвен процент в еврозоната, който е едва 1 на сто. Лихвата е рекордно ниска, а спекулациите, че скоро може да се стигне до нейното повишение, започват да набират сила.
Поради тази причина не се очаква банките да се въздържат от теглене на кредит, както правеха по-рано в очакване на нови, по-ниски лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *