М. Лашова: Очаква се вакуум на пазара на първокласни офис площи

Михаела Лашова е новият изпълнителен директор на Forton, консултантската компания за недвижими имоти, партньор на международната фирма Cushman & Wakefield за България и Македония. Тя се присъединява към компанията през 2008 г. като мениджър на отдел „Капиталови пазари“. От 2009 г. ръководи и отдел „Консултиране“, а през 2010 г. е приета за партньор в компанията с отговорности към развитието на бизнеса, формулирането и предоставянето на комплексни услуги.

Преди да се присъедини към Forton, Михаела Лашова заема ръководни позиции във финансовия сектор – първо в „ХВБ Хеброс лизинг“, а впоследствие в „УниКредит лизинг“. Вследствие на нейния опит и по нейна инициатива Forton започва да предоставя специализирани услуги, насочени към банките. В момента повечето от водещите кредитори на пазара на недвижими имоти се обръщат към компанията в проактивното управление на портфейлите си от кредити, обезпечени с недвижима собственост, както и на вече придобити активи.

Михаела Лашова е бакалавър по финанси от Илинойския университет в Чикаго и магистър по финансов мениджмънт от Сити Юнивърсити, Сиатъл. От 2010 г. е член на Royal Institution of Chartered Surveyors.

С Михаела Лашова разговаряме за ситуацията на пазара на бизнес имоти вусловията на политическа криза и икономически застой, както и потенциалът му за развитие в краткосрочен и средносрочен план.

Г-жо Лашова, с настъпването на кризата чуждите инвестиции в бизнес имоти у нас рязко се свиха. Как оценявате търсенето в момента и кои са пазарните сегменти, които имат най-голям потенциал да привлекат повече инвестиции?

Като цяло наистина чуждите инвестиции и инвеститори в България са по-малко. Те не са толкова активни на пазара вече поне 2 години и не изчезнаха през последните месеци, ако говорим от гледна точка на политическите събития.

Търговските вериги вече също не са толкова активни, колкото бяха. Виждаме обаче, че парцели, които в миналото са били предвидени за офис сгради и търговски центрове, сега вече се придобиват от веригите на актуализирани цени. Decathlon е един от примерите. Секторът продължава да расте, но по-плавно.

Чуждите инвеститори може и да не са така активни на пазара, но българските са. Примери за това са купувачите на Hilton и на „Мол Плевен“ (който вече се казва „Панорама мол“) в последните месеци. Причините са много, но най-вече че българските инвеститори се чувстват по-комфортно на нашия пазар, познават го и имат механизмите да влияят върху рисковете.

Чуждестранните производители са другите по-активни инвеститори на пазара. Виждаме чужди инвестиции в сферата на автомобилостроенето, аутсорсинг на определени производствени процеси в тази и други индустрии. Но ако преди те предимно инвестираха „на зелено“, сега част от компаниите се ориентираха към придобиването или наемането на сравнително нови производствени активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *