Наближава ли паритетета долар- евро

В петък  азиатска търговия еврото загуби 0,05% до 1,0610 долара, след като единната европейска валута се понижи спрямо американския долар с 1,3 процента в края на вчерашната сесия на валутните пазари, когато се срина до близо 6-месечен спад само за един ден.

Подобно ниво беше отчетено в края на юни, припомня агенция „Ройтерс“.

Еврото отслабна най-вече заради решението вчера на борда на директорите на Европейската централна банка да продължи до края на 2017 г. програмата за изкупуване на активи, макар и да съкрати месечния им обем от началото на април догодина.

В същото време доларът се повиши леко спрямо останалите основни валути, заради нарасналата доходност на американските държавни облигации.

Към 9 часа българско време индексът на долара се повиши с 0,04% до 101,140 пунка и отчете ръст от около 0,3% за седмица. Доходността на 10-годишните облигации на САЩ нараснаха до 2,445 процента, доближавайки 1,5-годишен пик, когато бе отчетена доходност от 2,492 на сто.

Доходността на дългогодишните облигации в еврозоната също нарасна за сметка на понижението на еврото само броени часове, след като ЕЦБ обяви, че съкращава обема на изкупуването на активи до 60 млрд. евро от началото на април 2017 г. В момента на месец се изкупуват активи за 80 млрд. евро. Според официалното съобщение на борда на ЕЦБ, програмата за подпомагане на европейската икономика може да бъде продължена и през 2018 година. Това също се оказва фактор за натиск върху единната европейска валута.

Австралийският долар е стабилен  до 0,7463 американски долара, докато новозеландският долар спадна с 0,03 процента до 0,7171 щатски долара.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *