„Набуко” получава половината от азербайджанския газ

Истанбул, Турция /КРОСС/ Азербайджан е готов да изпраща 50% от добивания в страната газ по газопровода „Набуко“ – е съобщил ръководителят на обществено-политическия отдел на президентската администрация Али Хасанов, който взима участие в 13-та Евразийска икономическа среща в Истанбул, съобщава вестник „Заман“.
„Азербайджан придава много голямо значение на газопровода „Набуко“. Ние сме готови да изпратим по този газопровод 50% от азербайджанския газ“, е заявил Хасанов. „Нашата работа е да осигурим газ за тръбата. Всички останали въпроси засягат Италия, Германия, България и Брюксел. Всичко, което Азербайджан трябваше да направи по този проект, ние сме го свършили. Сега е ред на европейските структури“, е заявил Али Хасанов.
По-рано азербайджанските медии, като се позоваваха на изказването на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Етинген, съобщиха, че проектът „Набуко“, в най-добрия случай ще заработи четири години след планираното – т.е. през 2018 година. Тогава еврокомисарят заяви, че проектът зависи от възможността за постигане на стратегическо съгласие между ЕС и Туркменистан за доставката на газ. Междуправителственият договор за „Набуко“ е ратифициран от Австрия, България, Унгария и Турция и се намира в заключителен етап по ратификацията с Румъния.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *