Надвисналата неплатежоспособност над САЩ и отражението й в останалия свят

САЩ се приближават до обявяване в неплатежоспособност с всеки изминал час. Както на всички е известно миналата седмица Конгреса на САЩ не успя да стигне до съгласие за приемане на нов бюджет, в който да бъде повишен таванът на външния дълг. Републиканци и демократи все още не могат да стигнат до съгласие, за да одобрят нов бюджет с по-висок таван за външния дълг.

Последици: От голямо значение са последиците от тази ситуация. Те не са само за американската икономика и САЩ, но и за целия свят. Като една от най-големите икономики в световен мащаб, американската икономика влияе и на световните пазари. Срив по този начин може да доведе до криза подобна на кризата от 2008 година, та дори и по-лоша. Въпреки че този път причините за срива са различни, последствията може да бъдат същите, но в по-големи мащаби. Известен факт за всички е, че много икономики още не могат да се възстановят или дори да започнат да се възстановяват от кризата. Представете си какво би означавало за тях една евентуална нова криза. Редица държави ще започнат да обявяват фалити и ще се получи една верижна реакция, за която може да не се намери спирачка.

Решение: За да не се стига до такива крайни ситуации, първо трябва да се постигне съгласие между републиканци и демократи, относно нов бюджет с евентуален по-висок таван на външния дълг. Това обаче дори да реши проблема, ще е само временно. За да не се стига пак до такова положение трябва да се вземат и редица решения и да се направят реформи във фискалната политика на САЩ.

Извод: Каквото и да си говорим по темата, най-важно е какъв ще бъде отговорът на правителството на САЩ в близките дни.

Дали ще се види светлина в тунела или тунелът ще стане толкова дълъг, че няма да му се вижда края? Това е големият въпрос, който ни тормози тези дни и надявам се скоро да имаме отговор.

автор: Марин Атанасов, financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *