Надежда Нейнски: България не може да бяга от темата за ядрените отпадъци

 

България не може да бяга от темата за съхранението на ядрените отпадъци. Всички, дори и онези, които са привърженици на тезата за съхранението на отпадъците в Русия, знаят, че това е временно и палиативно решение. Становището изради евродепутатът Надежда Нейнски.
В доклада си по темата, обсъден във вторник в парламентарната комисия по Индустрия, изследвания и енергетика, евродепутатът от групата на Зелените Ребека Хармс настоя България да създаде хранилище за ядрени отпадъци, в което да съхранява отработеното гориво от затворените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и да отдели 120 милиона евро от бъдещите компенсации за съхранението им. 
Съгласна съм с  представителката на Зелените, че съхранението на ядрени отпадъци в Русия, създава зависимост на страната ни от Русия, казва Нейнски. Политическа наивност е да се смята, че това е просто приятелски жест. Очевидно това би било още един инструмент за политически натиск.
Важно е също така да се напомни, че тези 300 милиона евро са предложени да бъдат отпуснати целево за следното:
(1) Управление на проекти, инженерни дейности и техническа помощ, спомагащи за осъществяването на програмата за извеждане от експлоатация.
(2) Осигуряване на заплати за 715 експерти от АЕЦК (експлоатация, поддръжка, техническа помощ, управление на проекти) на обекта в Козлодуй, работещи по извеждането от експлоатация на блокове 1–4. Активното участие на персонала на електроцентралата намалява необходимостта от външни организации и допринася за значително намаляване на разходите по извеждането от експлоатация. 
(3) Принос към изграждането на Национално съоръжение за погребване на радиоактивни отпадъци, което е от първостепенна важност за осъществяването на програмата за извеждане от експлоатация.
(4) Инфраструктура на обекта и обработка на демонтажните отпадъци, включително допълнителна отпусната сума за проекти, за които тръжната процедура вече е започнала.
В момент, в който  е отворен дебатът за ядрената енергетика на България, въпросът за съхранение на ядрените отпадъци не може да бъде подминаван, а трябва да бъде дискутиран на европейско ниво. Съхранението на ядрените отпадъци не е проблем на отделна европейска държава, а проблем на целия Европейски съюз. Затова България трябва да търси решението му в европейски контекст, завършва позицията си Нейнски.

 
 

DarikFinance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *