Надеждите за действия на ЕЦБ повишиха настроенията на пазарите

Шансовете Федералният резерв също да сигнализира през тази седмица за допълнителни покупки на облигации увеличава покупките на рисковите активи.
Тези настроения на пазарите дават възможност за растеж в кросовете на еврото. Единната валута се разменя за 1.2290 срещу зелените пари при връх в петък на 1.2390. Евро/йена е 96.30 при връх от 97.33 в края на миналата седмица.
Председателят на ЕЦБ Марио Драги обеща през миналата седмица, че централната банка е готова да предприеме мерки, за да защити еврото.
Това даде надежда за скорошни действия, които да намалят разходите на силно задлъжнелите държави, като Италия и Испания. Не липсва обаче и съпротива срещу такива действия. Министърът на икономиката в Германия Филип Рьослер предупреди ЕЦБ да не предприема мащабни изкупувания на правителствени облигации.
Шансовете за добър резултат при днешния аукцион в Италия се увеличиха благодарение на коментарите на Драги. Италия се надява да събере 5 милиарда евро на дълговите пазари.
Сред най-печелившите от подобрените настроения спрямо рисковите активи са високодоходните валути, като австралийския долар. Той нарасна в началото на деня до 1.0498 срещу американския си съименик. Ясен пробив на 1.05 поставя на прицел съпротивата при 1.0556, която се явява 76.4% корекция на спада от края на февруари до началото на юни. Кросът австралийски долар/йена е 82.05 и не е далеч от 12-седмичния връх от петък на 82.36.
Не е изненадващо, че инвеститорите пренебрегват долара и йената, които се считат за предлагащи сигурност и са купувани във времена на повишен стрес на пазарите. Долар/йена се разменя за 78.40 при едноседмичен връх в петък на 78.68.
Вниманието на пазарите е насочено и към министъра на финансите в САЩ Тимъти Гайднър, който ще се срещне днес с германския си колега Волфганг Шойбле и с Драги. По време на дискусиите ще бъдат обсъждани американската, европейската и световната икономика.
Срещите на ЕЦБ и Фед през тази седмица са в центъра на вниманието
Златото е стабилно над 1620 долара за тройунция, а инвеститорите изчакват централните банки от двете страни на Атлантика да дадат по-ясни сигнали за евентуални нови монетарни стимули.
Петъчните данни показаха, че растежът на американската икономика се е забавил през второто тримесечие, а потребителските разходи са най-слабите за последната година.
Това увеличава натиска върху Фед да направи нещо повече за усилване на растежа. Неяснотата около нови количествени поощрения задържа жълтия метал в рейнджова търговия през последните два месеца. Повече монетарни стимули биха увеличили очакванията за инфлация, от което златото ще има полза, тъй като е приемано като защита срещу нарастващите цени. Някои анализзатори обаче очакват Фед да запази становището си, че икономиката не се е влошила достатъчно, за да изисква намеси.
Технически златото най-вероятно ще претърпи известна корекция след ралито през миналата седмица, а и на нивата около 1640 долара се сблъсква с все още голям натиск.
Спот цената сутринта беше 1621 долара за тройунция при растеж през миналата седмица от 2.5%, което не се беше случвало почти два месеца. В петък беше ударен връх при 1629.10 долара за тройунция, което е най-висока стойност след началото на юни. През последните два месеца търговията е между 1530 и 1640 долара. Високите цени днес породиха известни разпродажби от физическия сектор в Азия.
Инвеститорите очакват и срещата на ЕЦБ в четвъртък, след като нейния председател Марио Драги обеща през миналата седмица, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се защити еврото. Тези коментари увеличиха очакванията за нови монетарни стимули.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *