Надзирателите на протест с полицаите

София /КРОСС/ Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) подкрепя исканията на СФСМВР и ще участва в протестния митинг, организиран от федерацията за днес. Това се казва в отворено писмо на организацията, разпространено до медиите.

„Поставени сме в ситуация задължаваща ни да осигуряваме необходимия ред и спокойствие в тези заведения и изпълняваме служебните си задължения, без да разполагаме с необходимия ресурс, на предела на физическите и психическите ни възможности”, заявяват от синдиката на надзирателите.
От организацията припомнят и основните си искания, сред които: заплащане на пълния обем отработени часове, окомплектоване на личния състав и подобряване на материално-техническото обезпечаване.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Синдикат на служителите в затворите в България

ОТВОРЕНО ПИСМО
До медиите

Ние, членовете на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) подкрепяме исканията на СФСМВР и ще участваме в протестния митинг, организиран от федерацията на 07 ноември 2010 год. от 12:00 часа в градинката до сградата на МВР в София , след което минавайки покрай Министерство на правосъдието ще продължим нашето шествие до храм паметника „Александър Невски”.

Ние служителите от българските затвори, следствени арести и пробационни служби, вследствие на продължителния и труден процес на реформиране на пенитенциарната система, натрупаните от десетилетия нерешени проблеми, влошено материално–техническо обезпечаване и недостиг на служители, сме поставени в ситуация задължаваща ни да осигуряваме необходимия ред и спокойствие в тези заведения и изпълняваме служебните си задължения, без да разполагаме с необходимия ресурс, на предела на физическите и психическите ни възможности. Вече две десетилетия неясните стратегии и програми за развитие на местата за лишаване от свобода и постоянно променящата се нормативна уредба не дават положителен резултат нито за системата , нито за подобряване на професионалния и социален статус на служителите в сектора.

Във връзка с прилагането на практики от различните нива в ръководството чрез които се нарушават приети и утвърдени трудови норми нашите основни искания са:

– Да се отчитат и заплащат пълния обем отработени часове, времето на разположение, учебни занятия, мероприятия свързани със служебните задължения на персонала.
– Положения извънреден труд да се полага, отчита и заплаща в съответствие с КТ и ЗМВР.
– Да бъдат дадени ясни гаранции за ползване на платения годишен отпуск от служителите при реда и условията в КТ.

Считаме, че е необходимо също да бъдат предприети мерки за:
– Окомплектоване на състава съобразно нуждите на структурните звена.
– Подобряване на материално-техническото обезпечаване.
– Прозрачност при назначаването и развитието на кадрите в системата .

Недопустимо е да продължават да бъдат грубо погазвани трудовите права на хората посветили се на тежката професия надзирател в страна член на ЕС!
Надяваме се на подкрепа и разбиране от обществото във връзка с поставените от нас справедливи искания!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *