Наднационалните институции емитират дългове в рекордни размери през 2014 г.

Последиците от световната финансова криза подтикват наднационалните организации да емитират рекордни нива на дълг към международните инвеститори, пише Financial Times.

Наднационалните кредитополучатели като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Световната банка (СБ), Интерамериканската банка за развитие (ИБР) и др. са набрали общо 219 млрд. долара на международните дългови пазари досега през годината, което е най-голямата сума, събирана до това време на годината, по данни на компанията за финансов софтуер Dealogic.

Организациите са имали възможността да емитират подобен размер дълг, защото свръхконсервативните инвеститори, каквито са централните и търговските банки, увеличиха търсенето на по-висока доходност и нисък риск, каквито предлагат облигациите на тези организации в период, когато изборът между облигации с първокласен кредитен рейтинг “ AAА „се свиваше.

На дълговете на наднационалните институции се гледа като на по-нискорискови заради множеството правителствени гаранции, които ги подкрепят. Също така техните облигации предлагат малко по-висока доходност от държавните ценни книжа (ДЦК) на самостоятелните правителства. Когато СБ например емитира дълг на стойност 5 млрд. долара, падежиращ през май 2016 г., доходността по него беше с около 20 базисни пункта по-висока от еквивалентната в американски ДЦК.

Организациите, създадени за спасяване на ударените от кризата европейски страни, съставляват голяма част от емитентите на нов дълг. Банкерите посочват, че банките за развитие по света също се възползват от търсенето на висококачествени облигации, за да набират големи суми при ниски лихви.

„От гледна точка на инвеститорите в активи, носещи определена доходност, секторът остава много привлекателен заради комбинацията си от първокласен кредитен рейтинг и ценова стабилност, подкрепяна от продължаващото падане на лихвите в Европа и по-бавното от очакваното им покачване в САЩ“, посочва директорът в Citi Греъм Пойнтър.

В началото на годината европейският спасителен фонд – Европейския инструмент за финансова стабилност, повтори рекорда си за най-голяма емисия на наднационален дълг, емитирайки облигации на стойност 8 млрд. долара, като поръчките на инвеститорите достигнаха до 12 млрд. долара. На черния континент Африканската банка за развитие набра 3,7 млрд. долара чрез продажба на дългосрочни облигации, осигурявайки си по-ниска лихва.

Лихвите, плащани от институции като ЕИБ, също падат, според RBC Capital Markets, отчасти защото инвеститорският апетит е изострен от намаляването на емисиите облигации, пускани от американските ипотечни гиганти като Fannie Mae и Freddie Mac.

Анализаторите казват, че очакват търсенето на наднационален дълг и емитирани от други публични институции облигации да намалее, след като държавите, които тези организации поддържат, увеличат финансовата си независимост. Програмите за финансиране на редица агенции за публичен дълг към отделни държави вече са спрени.

„Пазарът на дълг на наднационалните организации и агенции е предназначен за страни, изпитващи проблеми. С излизането на глобалната икономика от кризата намалява и нуждата от тези емисии. Инвеститорите, търсещи качествени облигации обаче, все още предлагат купчини пари и затова търсенето нараства „, коментира директорът в RBC Capital Markets Кер Финайлсон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *