Над половината българи подкрепят строежа на АЕЦ „Белене“

Проучването е проведено сред 1002-ма пълнолетни българи в периода януари-февруари 2012 г., информира руската агенция REGNUM. Според данните 22% са против, а 27 на сто се колебаят.
Според директора на „Медиана“ Кольо Колев, който коментира резултатите, налице е голямо разминаване по отношение на позициите за строежа на централата между властите и населението. Основната част от българите са „за“ това централата да бъде реализирана. Същевременно основните противници – предимно от десния фланг, аргументират политически позициите си  – зависимостта от Русия, „имперските интереси“ на Москва и т.н.
Тяхната позиция силно се разминава с мнението на широката аудитория. По този повод Колев коментира, че тази част от анкетираните твърдят, че България няма нужда от АЕЦ „Белене“ и енергията от нея. Същевременно според тях „може да се построи нов реактор в Козлодуй, но с американската компания Westinghouse“. С една дума – „не ни трябва, или пък ни трябва, но без Русия“, обяснява социологът.
Припомняме ви, че вчера правителството взе окончателно решение да спре строителството на ядрената централа в Белене. Пръкна се идеята на нейно място трябва да се появи нова газова централа, която да се захранва от проекта „Южен поток“. Днес решението на кабинета беше покорно единодушно и под строй гласувано от мнозинството на ГЕРБ в парламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *