Над половината от болниците са завели искове срещу Здравната каса

Над половината от болниците са завели искове срещу НЗОК за възстановяване на дължимите суми от март до август, съобщи председателят на Асоциацията на лекарите от болничната помощ Динчо Генев. За тези пет месеца дължимите суми за извършената дейност от болниците е платена частично от Касата, а за август още не е платено, уточни той.

Болниците, завели искове, са основно общински и частни, тъй като единственият им източник на финансиране е НЗОК. Искове са внесли и държавните болници в Стара Загора и в Ловеч. Част от лечебните заведения са завели частични искове срещу касата, защото не могат да платят 4-процентната държавна такса.

Към настоящия момент дължимите суми от страна на НЗОК са около 150 милиона лева, а дълговете на болниците към доставчици са нараснали на половин милиард лева.

Положението е много тежко, в някои от болниците се отказват дори и спешни операции, заяви Генев. От Асоциацията прогнозират, че следващата финансова година ще бъде още по-лоша за болниците, тъй като ресурсът ще бъде насочен към доплащане на сумите, дължими за тази година, както и за покриване на дълговете на болниците. По тази причина по техни изчисления средствата за здравеопазване през 2011 г. ще бъдат намалени с повече от 350 милиона лева.

Исканията, приети на извънредния събор на Българския лекарски съюз от 17 септември, остават в сила. Не се отменят протестните митинги на 11 октомври по региони и на 15 октомври в София, посочиха от асоциацията. От БЛС и Асоциацията на лекарите от болничната помощ ще подкрепят и протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа на 7 октомври.

Предстоиднес от 14.00 ч. в централата на БЛС да бъде подписано писмено споразумение между Националния съвет на БЛС и премиера, посочиха участниците в пресконференцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *