Над „Уолстрийт“ се задава отново торнадо от милиардни бонуси

Трите големи инвестиционни компании в САЩ Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co., които оцеляха след най-голямата финансова криза от времето на Великата депресия насам, се готвят да разпределят огромни бонуси на служителите си, съобщи агенция „Блумбърг“.
Според агенцията „трите големи банки“, които бързат да излязат от държавната програма за очистване от „лоши“ активи (Troubled Asset Relief Program), ще зарадват служителите си с бонуси за $29.7 млрд. Това е с 60 процента над премиите за миналата година, като надхвърля дори и предкризисната 2007 година, когато бонусите достигнаха $26.8 млрд. Парите, които ще бъдат раздадени на 119 хил. служители, ще са средно за $250 400, което надхвърля пет пъти средния доход на американско домакинство през миналата година – $50 303, са изчислили от агенцията.
В наддаване да запазят ценните си кадри, компаниите са готови да се изправят за пореден път срещу възмущението на обществеността срещу рекордните привилегии на финансистите, смятани заа основните виновници за кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *