Над 1000 лв. за изборни кампании ще минават през банките

Всички приходи и разходи в предизборните кампании на стойност над 1000 лева да се извършват по банков път. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене текстове от Изборния кодекс.
Забраняват сеанонимните дарения за партиите, финансирането от фирми, еднолични търговци, религиозни институции, чуждестранни организации и правителства. Партиите могат да се финансират само от собствени средства или дарения от физически лица, които не могат да надвишават 10 хиляди лева. Когато тези дарения са над хиляда лева, физическите лица ще представят декларация за техния произход.
Мая Манолова изрази безпокойство за контрола, който ще извършва Сметната палата:
„Сметната палата вече ще бъде един едноличен орган, назначен от управляващото мнозинство, имаме пълни основания да изразяваме безпокойство за начина, по която тя ще контролира едни политически субекти, които не са ГЕРБ и политическа партия ГЕРБ.“
Искра Фидосова обясни, че са били анализирани всички нарушения досега, затова се забраняват даренията от фирми.
При провеждане на избори общият размер на финансирането на всяка кампания на партиите и коалициите, за парламентарните избори е 4 милиона лева, за президентските и евроизборите – 2 милиона лева, а 8 милиона лева е общият размер за местните избори, решиха депутатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *