Над 1000 служители са напуснали МВР само през декември 2015 г.

От началото на 2015 година до март 2016 година над 4200 души са напуснали Министерството на вътрешните работи (МВР). Само през декември 2015 година броят им е 1173 човека.
Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова към народния представител от АБВ Светослав Белемезов, публикуван на страницата на Народното събрание, цитиран от investor.bg.

От посочените от нея данни е видно увеличаване на броя на напусналите в последните месеци на миналата година, тоест малко след обявяване на плановете за реформа в сектора. През септември те са били 246, но през октомври броят им вече нараства до 676 служители, а през ноември – до 744.
Бъчварова е категорична, че основанията за прекратяване на правоотношенията са различни – навършване на пределна възраст за пенсиониране, по здравословни причини, дисциплинарни наказания и други.

Към настоящия момент са обявени конкурси за 300 щатни бройки за млади специалисти, от които 120 за СДВР, а останалите – за различни областни дирекции в страната.
Първата реформа в системата на МВР беше предложена с промени в Закона за бюджета на страната за 2016 година, внесен в Народното събрание през ноември 2015 година. След масови протести на служителите обаче правителството се отказа от тази промяна.Вместо това в началото на февруари беше предложен законопроект за промяна в Закона за МВР. На този етап обаче още няма съгласие между двете страни за нужните реформи в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *