Над 1,2 млрд. евро ще бъдат осигурени за пречиствателни станции до 2015 г.

От: Ангел Милев

Над 1,2 млрд. евро ще бъдат осигурени за изграждане на над 100 пречиствателни станции до 2015 г., съобщи днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Преди броени дни от правителството представиха инфраструктурни проекти, които включват рехабилитацията и реконструкцията на пътищата от републиканската пътна мрежа на стойност 90 млн. евро, осигурени от Световната банка, както и рехабилитация на водоснабдителните системи, изграждането на водоизточници и прилежащата инфраструктура и пречиствателни станции за питейни води на стойност 88 млн. евро.

За модернизация на пречиствателните станции за питейни и отпадни води, както и за подобряване на качеството на питейната вода ще бъдат осигурени и над 12 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В средата на миналия месец стартира проект на стойност от близо 4 млн. евро за строежа на пречиствателна станция в Балчик.

В началото на юни пък беше съобщено, че ще бъдат отпуснати близо 9 млн. евро за построяването на пречиствателни станции по Черноморието.

Министър Гагаузов добави, че през 2006 г. ще бъдат рехабилитирани 2 хил. км второкласни и третокласни пътища, а през 2007 г. – 2 хил. км. По думите му през 2005 г. са били възстановени 550 км пътища.

Гагаузов заяви, че през следващата година няма да има първокласен път, който да не е в добър вид.

Над 380 млн. евро са предвидените за ремонт на второкласни и третокласни пътища пътища за период от три години.

Министърът направи изявлението по време насреща със световния шампион по голф Гари Плеър. Той е дизайнер на голф игрището BlackSeaRama, в който ще бъдат инвестирани 103 млн. евро. Плановете на министерството предвиждат подобряване на пътната инфраструктура в района около игрището. Те включват пътя преди Балчик и в посока румънската граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *