Над 1200 германски компании активно развиват бизнес на българския пазар

Посланиците на Германия, Финландия и Кипър се срещнаха с представители на български и международни компании, членове и партньори на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), за да обсъдят перспективите на бизнеса в България за реализация на европейския пазар. Н.П. Ставрос Амвросиу, Посолство на Кипър, Н.П. Таря Лайтиайнен, Посолство на Финландия и Н.П. Матиас Хьопфнер, Посолство на Германия отговаряха на въпросите на представители на компании, сред които бяха Хюлет Пакард, Овергаз, Делойт България, Ърнст & Янг, Астра Зенека и други по време на срещата, организирана от БФБЛ.
Н.П. Матиас Хьопфнер сподели, че Германия е най-големият търговски партньор на България от държавите в Европейския Съюз. Над 1200 немски компании активно развиват бизнес на българския пазар. Според него, чуждестранни инвеститори ще са склонни да инвестират в България, ако се чувстват сигурни в правосъдната система и гарантираното прилагане на закони. Той отбеляза, че повече от 12,000 български студенти следват в немски университети, което ги прави и втората по брой група чуждестранни студенти, след тази на студентите от Китай.
Н.П. Таря Лайтиайнен, от Посолство на Финландия, обяви, че от септември месец, т.г., в България вече работи и Българо-скандинавската търговска камара, учредена с цел да насърчава и подпомага търговските и икономическите отношения между България и Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Тя сподели добрите си впечатления от българските агропродукти и възможността на България да развива бизнес в аграрно-културния сектор.
Н.П. Ставрос Амвросиу, от Посолство на Кипър, сподели опита на неговата страна в решаването на проблема със замърсяването, пред какъвто е изправена и България. Като пример той посочи практиката на властите в Кипър да предлагат стимулиращи пакети за потребителите, които се откажат от старите си коли и предпочетат нови, по-малко замърсяващи околната среда автомобили. Посланикът изрази добрите си впечатления от това, че младите хора в България владеят по няколко чуждестранни езика.
Бил Дриздейл, първият председател на БФБЛ, поздрави тримата присъстващи посланици за новите им назначения в България и отбеляза, че бизнесът в страната ще продължи да се стреми да работи в крак с европейските ценности и да следва положителните примери на бизнеса, дадени от държавите-членки на Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *