Над 1600 акта за нарушения на некоректни работодатели съставиха служители на НАП

Само за три месеца инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) от цялата страна съставиха 1656 акта за нарушения на некоректни работодатели. През април, май и юни 4 119 работодатели бяха проверени дали спазват осигурителното законодателство, съобщиха от приходната агенция.

Най-често срещаните нарушения, които инспекторите са установили по време на проверките, са били неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени задължителни осигурителни вноски, липса на заповеди за освобождаване на наети, неподадени уведомления за прекратяване на договорите и др.

Едно от основите нарушения е неспазването на новата разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която влезе в сила от 1 януари 2007 г. Тя гласи, че когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, при който е извършено начисляването. Другото често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата. Инспекторите на НАП са установили, че в някои случаи работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *